Aldrig har det varit viktigare att gå Barnvagnsmarschen mot mödradödlighet. Det har inte varit så många människor på flykt sedan andra världskriget. Konflikten i Syrien har fått dödsfallen att skjuta i höjden. I år är vi rekordmånga som samlas i kampen mot mödradödlighet i 48 barnvagnsmarscher över hela Sverige.

800 kvinnor dör dagligen på grund av komplikationer av en graviditet eller förlossning. Detta är oacceptabelt, men kan förhindras och därför har RFSU och privatpersoner anordnat barnvagnsmarscher sedan 2010 runt om i Sverige. Intresset är rekordstort.

– RFSU arbetar för att fler ska ha rätt till sexuell och reproduktiv hälsa, inte minst kvinnor på flykt. Att vara gravid i krig när tillgång till mödrahälsovård, eller aborter, är obefintlig kan vara förenat med livsfara. Rätt till vård men även tillgång till sexualupplysning och preventivmedel måste omfatta alla, även de som är på flykt eller lever i krig. Just därför hoppas vi att Barnvagnsmarschen i år slår alla rekord och vi blir fler än någonsin, säger RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros.

Det har aldrig varit så många människor på flykt i världen sedan andra världskriget och för kvinnor på flykt är risken för komplikationer av en graviditet eller förlossning ännu större än för andra.

– Osäkra aborter är en stor anledning till att så många kvinnor dör varje år. Orsakerna bakom mödradödlighet är bland annat bristande tillgång till sexualupplysning, preventivmedel, säkra aborter och mödrahälsovård. Vi som engagerar oss i Barnvagnsmarschen vet att det här går att förändra. 9 av 10 dödsfall kan förhindras med politisk vilja och resurser och det är därför Barnvagnsmarschen behövs. Därför jobbar vi politiskt i Sverige, men även inom EU och FN för att kvinnors hälsa och rättigheter ska prioriteras, säger RFSU:s generalsekreterare Maria Andersson.

Barnvagnsmarschen arrangeras för sjunde året i rad och listan över orter där barnvagnsmarscher kommer hållas fylls på hela tiden och allt tyder på att vi slår alla rekord i antalet deltagare och antalet orter i år.

Lördagen den 5 mars sätter vi ned foten. Mödradödligheten måste stoppas! I Sjuhärad möts vi på någon av dessa platser.
Borås, Stora Torget kl 12.00.
Viskafors, Tempo på Nya vägen 3, 12:00.
Vårgårda, torget utanför kommunhuset, 12:00

Varmt välkomna, med eller utan barnvagn!