Regeringen och civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi (S) meddelade den 18 augusti 2016 att de avser att utreda möjligheten till ett lokalt förbud mot tiggeri.

Samtidigt är antalet boplatser i Stockholms stad med EU-medborgare fortsatt hög, visar en undersökning från SVT Stockholm. Den rödgrönrosa majoriteten har dock inte tagit några initiativ till att förändra situationen. Varken Moderaternas förslag om direktavhysningar eller regeringens egen utredning om EU-medborgare har fått den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad att agera mot de olagliga boplatserna i staden.

– Det är positivt att civil- och kommunministern nu inser att kommunerna saknar verktyg för att hantera situationen med illegala boplatser. Ett verktyg som vi Moderater i Stockholms stad länge har efterfrågat är att låta lokala ordningsvakter avhysa illegala boplatser samt bötfälla överträdelser av ordningslagen. Om den nuvarande lagen upprätthålls skulle civil- och kommunministers utspel inte vara nödvändigt, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

– Det är uppenbart att stadens majoritet är djupt splittrade internt. Socialdemokraterna verkar stå handfallna medan Feministiskt initiativ och Miljöpartiet verkar driva att lagen inte ska vara lika för alla. Majoritetens interna konflikter drabbar tyvärr Stockholm och stockholmarna, avslutar Anna König Jerlmyr (M).

[yop_poll id=”6″]