Under veckan åker cirka 100 svenskar till koldistriktet Lausitz söder om Berlin för att – genom fredlig civil olydnad – stoppa driften i en av de svenskägda kolgruvorna som drivs av Vattenfall. Aktionen heter Ende Gelände (ungefär: hit, men inte längre) och är en del av en global kampanj som kallas Break Free from Fossil Fuels.

– För att undvika katastrofala klimatförändringar måste 80 procent av alla fossila bränslen vi känner till stanna i marken, säger Kennet Öhlund som bor i Målsryd utanför Borås.

Civil olydnad har i långa tider använts som ett medel för sociala rörelser att åstadkomma en politisk förändring. Genom historien har vi sett att stora förändringar sällan sker utan att människor går samman i ett gemensamt ställningstagande, som under kampen för kvinnlig rösträtt eller medborgarrättsrörelsen i USA.

– Att träffa ett globalt avtal om att hålla ökningen av jordens medeltemperatur väl under 2 grader och sedan inte omedelbart starta åtgärder som på allvar gör det möjligt att nå det målet är ett brott mot framtidens människor. I jämförelse med det är det en mycket liten förseelse att gå in i Vattenfalls gruva för att väcka uppmärksamhet och därmed sätta press på makthavare.

Vattenfall planerar att sälja sina kolgruvor till ett tjeckiskt riskkapitalföretag, men affären måste fortfarande godkännas av regeringen. Utsläppen av växthusgaser från Sveriges koldrift i Tyskland är idag lika stora som hela Sveriges utsläpp som nation. Och kolet vi fortfarande kan utvinna motsvarar hisnande 24 år av Sveriges årliga nationella utsläpp.

– För klimatet spelar det ingen roll vem som äger gruvorna, det som spelar roll är om vi lyckas låta kolet ligga eller inte, säger Kennet Öhlund.

Kennet åker till Ende Gelände tillsammans med Troja Scenkonst som planerar att direktsända en grupp aktivisters resa från Stockholm till deltagande i aktionen i Lausitz.

Direktsändningen går att följa HÄR från onsdag kväll klockan 18.