IF Elfsborg och Borås Arena kommer att byta konstgräs under EM-uppehållet i sommar. Valet föll på Drop MTRX konstgräs med eCork ifyllnadsmaterial från Unisport-Saltex. Kombinationen Drop MTRX med eCork är ett underlag som är säkrare att vistas på för barn, ungdomar och vuxna!

Ifyllnadsmaterial såsom SBR-gummi har varit ifrågasatt pga hälso- och miljöaspekter. Nu har Unisport-Saltex tagit fram en ny produkt, eCork, som en 100% naturprodukt där det inte finns några tillsatta ämnen eller mikroplaster. Det är helt enkelt kork som plockats från korkträd (träden mår bra av att få korken plockad från stammen, ny kork växer ut).

Spelegenskaperna på Drop MTRX är så nära ett naturgräs som det går att komma med konstgräs. Det är ett 3D konstgräs som minimerar skaderisken (mindre vridmotstånd), har mindre ifyllnadssprätt och en unik spänst. I valet av konstgrässystem på Borås Arena var spelare från IF Elfsborg delaktiga.

Fakta ifyllnadsmaterial eCork:

Miljövänligt – 100% naturprodukt, inga tillsatta ämnen, inga mikroplaster.
Egenskaper – Bra vinteregenskaper. Expanderad kork absorberar inte vatten utan behåller sina egenskaper vid kyla. Spelegenskaperna är tom bättre än andra förekommande ifyllnadsmaterial såsom SBR-gummi.
Totalekonomi – eCork har överlägset bäst totalekonomi i jämförelse med andra miljövänliga alternativ.

eCork uppfyller Stockholm Stads stränga miljökrav (Solberga IP) och uppfyller även kraven för att användas inom vattentäktsområde (Lillegården Skövde).

Testerna med eCork påbörjades 2013. Första installationerna utfördes 2014 (Norge och Holland) efter att produkten utvecklats och labbtestats i 2 års tid. Flera av de redan installerade planerna är FIFA 2 STAR – certifierade. 2015 installerades 4 planer med eCork i Sverige (Saltsjöbadens IP – Nacka, Solberga nya BP – Stockholm, Lillegårens plan B och C – Skövde).

Fakta konstgräs Drop MTRX:

Unisport-Saltex var först ut med att utveckla ett 3D konstgräs med Matrix – fiberpositionering. Ett konstgräs som är ännu närmare naturgräs med ökad spelarsäkerhet och bättre egenskaper för proffsspel. Drop MTRX är det enda konstgräset som för tillfället klarar FIFA’s nya och tuffare krav på konstgrässystem avseende kompaktering.

Miljövänligt – 100% latexfri och 100% återvinningsbar.
Unik spänst – 100% högkvalitativa fiber med 360° fiberstöd.
Mindre ifyllnadssprätt – MTRX – fiberpositionering resulterar i mindre gummisprätt.
Spelsäker – Mindre vridmotstånd minskar belastningen på fotleder, knän och ljumskar.
Naturlig bollstuds – Som på naturgräs.