Livia Fränkel och Berith Kalander medverkar när Borås Stad uppmärksammar Förintelsens minnesdag med program från eftermiddag till kväll på Kulturhuset.

– Nu när vi har utställningen Vi är romer i huset är jag mycket glad att Berith Kalander är en av gästerna. De romska erfarenheterna i koncentrationslägren är sällan berättade, säger Marie-Louise Weise, projektledare för minnesdagen.

Minnesdagen inleds på Stadsteatern kl. 13.30, där Berith Kalander berättar om sin mamma Hanna Brezinska, fånge Z-4517 som överlevde Förintelsen. Hon var en av få överlevande romer och kom till svenska Malmberget 1945.

Livia Fränkel, som är kvällens gäst, berättar om hur hon och hennes syster, Hédi Fried, överlevde förintelsen. De växte upp i dåvarande Transsylvanien i en välbärgad familj. Allting förändrades när de deporterades från sin hemstad.

Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson inviger utställningen Där barnen sover av Magnus Wennman och Joakim Scheele från Forum för levande historia inviger utställningen Aktion T4 – om människosyn i Nazityskland.

Konferencier för kvällen är Susanne Sznajderman-Rytz, från Borås judiska förening.

Kulturförvaltningen i Borås Stad arrangerar minnesdagen i samarbete med Judiska föreningen, Sensus, Röda Korset, Bäckängsgymnasiet, Svenska kyrkan och Forum för levande historia. Förintelsens minnesdag uppmärksammas årligen den 27 januari, det datum då förintelselägret Auschwitz befriades 1945.