Ulricehamns stadsbibliotek är årets pristagare till Författarnas bästa bibliotek. Biblioteket har en kontinuitet och variation i sina författarbokningar och har under många år bokat en mängd intressanta författare som kommer den stora publiken till del.
I dag avslöjades det vem som får priset Författarnas bästa bibliotek. Årets pristagare är Ulricehamns stadsbibliotek.
– Det känns jättekul! Vi har arbetat mycket strategiskt med våra författarbesök och min personal gör ett fantastiskt jobb. Så är det något pris Ulricehamns stadsbibliotek förtjänar så är det faktiskt just detta, säger Anna-Lena Johansson, enhetschef för Ulricehamns bibliotek.
Priset delas ut av Kultur i Väst tillsammans med Författarcentrum Väst och ges till det bibliotek i Västra Götalandsregionen som visat störst mod och självständighet när man har bokat författare. Ulricehamns Stadsbibliotek får priset för att de har en kontinuitet och variation när de arrangerar offentliga författarframträdanden.
– Vi har en lång tradition av att arrangera författarbesök och vi har fått till en bra bredd av både lokala och andra väldigt olika sorters författare. Vi har minst fyra besök per år och vi har lyckats arbeta upp en stor publik där vi får till riktigt bra möten. Våra författare är väldigt nöjda och säger ofta att vi har en fantastisk publik här i Ulricehamn, säger Anna-Lena.
På Ulricehamns bibliotek har man börjat erbjuda boksamtal innan författarträffarna. Det är personalen som håller i samtalen och diskussionen handlar alltid om den aktuella författarens böcker. Arbetet visar på bibliotekets utveckling av att vara en intressant arena.
– Samtalen och diskussionerna har blivit väldigt uppskattade och välbesökta. Här visar vi automatiskt upp vår kompetens och breddar bilden av bibliotekarien. Vi arbetar mycket med vidgat deltagande och boksamtalen är ett bra exempel på hur våra besökare blir mer delaktiga genom vårt arbete, säger Anna-Lena.
Juryns motivering lyder:
Priset Författarnas bästa bibliotek delas i år ut till Ulricehamns stadsbibliotek för enastående kontinuitet och variation i sina författarbokningar. Här samsas lokala namn med augustpristagare och underhållningsförfattare. Bredd, djup och tanke i bästa folkbildningstradition
– Det är intressant och positivt att en liten landsortskommun så länge och kontinuerligt har satsat på författarbesök av så stor bredd. Det gör att litterära samtal kan leva även på mindre orter, säger Gunnar Südow, litteraturkonsulent och medlem i juryn.