Några av de 37 radhusen i trä som OBOS ska bygga i Bergsäter, Ulricehamn

OBOS, i samarbete med Kaminsky Arkitektur, har utsetts till en av vinnarna i tävlingen för två av tomterna på Bergsäter. Med ett förslag som presenterar radhusbebyggelse i trä, uppbruten i volymer för att låta landskapsrummet flöda in mellan byggnaderna, är bolaget nu redo att bidra till Ulricehamns fortsatta bostadsutveckling.

– Vi är oerhört glada och stolta över att få möjligheten att påverka och bidra till utvecklingen av Ulricehamn. Som en av Norge och Sveriges största bostadsutvecklare är vårt mål är att skapa hållbara och prisvärda bostäder som tillgodoser våra medlemmars behov, och vi ser fram emot att göra detta till verklighet på Bergsäter, säger Joakim Henriksson, vd på OBOS Sverige.

OBOS och Kaminsky Arkitektur har en gemensam vision att skapa bostäder av hög kvalitet som är tillgängliga för alla. För att skapa social samhörighet kommer området förses med både grönytor och gemensamhetshus.

– Vi efterfrågade tävlingsbidrag av hög kvalitet med fokus på arkitektur, hållbarhet och landskap vilket OBOS tillsammans med Kaminsky levererade. Det vinnande förslaget utvecklar våra ambitioner för platsen, säger Rebecka Engvall, stadsarkitekt på Ulricehamns kommun.

För att stärka miljöarbetet inom området ges byggnaderna fasader i stående Thermowoodpanel. Fasaderna medför minimerat underhåll och ger även möjlighet till cirkulärt användande i framtiden med en enkel demonterbarhet. Solceller på bostädernas tak blir ett karakteristiskt inslag som stärker de boendes privatekonomi.

– Omtanke om miljön kommer att vara med hela vägen från produktion i vår fabrik i Småland, färdigställande av husen på plats till inflyttning i bostäderna. Det ska vara enkelt att välja ett miljömedvetet boende, avslutar Joakim Henriksson.