Den polska världskonstnären och virkdrottningen OLEK, som kom till Avesta för att göra en installation till årets Avesta Art, blev så inspirerad att hon bestämde sig för att stanna kvar och virka in en hel villa. Huset som i folkmun kallas ”Gula villan” har nu fått en ny hud av rosa garn. Konstverket kallas ”Our pink house”.

OLEK har virkat in byggnader och statyer runt om i världen – ofta med hjälp av lokala kvinnor. Detta är första gången hon jobbar i det offentliga rummet i Sverige.

Projektet kom till genom att den Polska världskonstnären OLEK bjöds in till Avesta Art och byggde ett team av invandrarkvinnor för installationen av hennes konstverk i Verket, Avesta.

Efter en stadsvandring i centrala Avesta föll OLEK för huset som i folkmun kallas ”Gula Villan” och ett samarbete inleddes för att kunna ge byggnaden ny hud. En idé var att få ut konsten och Avesta Art i det offentliga rummet samt synliggöra en plats och en byggnad som tillhör Avestas historia, en plats som kanske är lagd i glömska och kanske bringa nytt liv till denna centrala oas.

Projektet tog formen av workshop och interaktivitet. OLEK tog hantverket till en ny nivå och lät oss vara med i processen. Teamet/arbetsgruppen bestod av de kvinnor som OLEK tidigare arbetat med under sin installation i Avesta Art. De agerade handledare för de som ville komma och hjälpa till och på så vis blev projektet ett integrationsprojekt med omvända roller. Här var det de nyanlända som lotsade in till projektet.