Lördagen 15 augusti drar Skandinaviens enda världscupstävling i BMX Supercross igång i Ängelholm. 250 åkare i den absoluta världseliten från ett 30-tal länder kommer för att samla poäng på världscuptouren. Tävlingen i Ängelholm är ett av de sista tillfällena för åkarna att ranka in till OS i Rio 2016. Finalerna i världscupstävlingen avgörs på söndagen 16 augusti.

Arenabygget är just nu i full gång. Läktare med kapacitet för 4000 personer ska byggas, ett 40-tal tält ska resas och en 54 kvadratmeter stor bildskärm ska monteras. Lägg därtill scenbyggen och andra faciliteter som förväntas under en världscuptävling. Kraven från UCI (Internationella cykelförbundet) är höga när det gäller World Cup-tävlingar. Känslan är grymt bra och vi är mycket mer förberedda än vad vi var när vi arrangerade EM 2013. Upptrappningen inför World Cup har börjat på allvar.

Stort internationellt intresse

World Cup-tävlingen i Ängelholm är en av fem tävlingar på touren och den enda som äger rum i Skandinavien. Det är en av de sista möjligheterna för åkarna att samla ihop tillräckligt mycket poäng för att ranka in till OS i Rio 2016. För närvarande leder Sam Willoughby (Australien) World Cup-rankingen före Amidou Mir (Frankrike) och nykorade världsmästaren Niek Kimmann från Holland. På damsidan leder OS-guldmedaljören från 2012, Mariana Pajon (Colombia), tätt följd av Caroline Buchanan (Australien) och världsmästarinnan Stefany Hernandez (Venezuela).

Supercross är den högsta divisionen inom BMX-racing och den absoluta världseliten är på plats i Ängelholm. Däribland två av BMX-världens största stjärnor, Barry Nobles från USA (elit herr) och Caroline Buchanan från Australien (elit dam). Totalt kommer cirka 250 åkare från ett 30-tal länder att vara på plats.

Sverige representeras av Simon Wanrop, Nordisk mästare i juniorklassen, Andreas Björkman, Svensk mästare i juniorklassen och Johan Fransson som blev tvåa på SM i elitkategorin. Intresset för tävlingen är stort, ett 30-tal länder runt om i världen kommer att direktsända evenemanget via satellit. Världscuptävlingarna kan även följas live på www.bmxlive.tv.

Lördagen 15 augusti inleds med kval och Time trials. På söndagen fortsätter kvalomgångarna och därefter väntar finalerna. Under söndagen blir det även livemusik i form av röjiga rockcovers med Sticky and the Bombs. På söndagskvällen avslutas tävlingen med en hejdundrande efterfest med de flesta av stjärnorna på plats. Detta är inte enbart en tävling på hög internationell nivå, det är också en show med liveband och dj; fullt ös i över fyra timmar per dag, säger Bengt Viebke.

Bana i världsklass

Sibirien BMX Arena i Ängelholm är Sveriges enda riktiga supercrossbana och håller internationell toppklass. Banan är 400 meter lång och innehåller höga hopp, skarpa kurvor och fartfyllda raksträckor. Åtta åkare tävlar i varje heat och det gäller att placera sig bland de fyra främsta för att gå vidare till nästa omgång. Ett heat tar cirka 30 sekunder och åkarna når topphastigheter på 60 km/h. Publiken kan följa loppet från start till mål.

Vår bana anlades för två år sedan och är i absolut toppskick. Det är en snabb bana som vi fått mycket beröm för av de åkare som är här och tränar. Många av åkarna har en känsla av att tävlingen i Ängelholm kommer bli den bästa under hela världscupen.