Dressyrens förbundskapten Bo Jenå har tagit ut de fem svenska ryttare som får rida världscupdressyr, Reem Acra FEI World Cup™, i Friends Arena under Sweden International Horse Show.

– Det är ett starkt svenskt startfält med två av ryttarna från EM-laget och flera andra som tagit världscuppoäng under hösten, säger Bo Jenå.

Försvarar de svenska färgerna gör Patrik Kittel med Watermill Scandic, Jennie Larsson med Zircoon Spring Flower, Emilie Nyreröd med Miata, Paulinda Friberg med Di Lapponia T och Charlotte Haid Bondergaard med Triviant. Mads Hendeliowitz är reserv med Jimmie Choo Seq.
– Både Patrik och Emilie red ju i EM-laget och är självskrivna för start i Friends Arena. Paulinda var EM-reserv och har tagit världscuppoäng redan, liksom Jennie och Charlotte. Vi hoppas också få en extra plats till Mads, säger Bo Jenå.

Emilie Nyreröd vann finalen i Lövsta Future Challenge 2012. Att hon skulle vara tillbaka tre år senare för att rida världscup fanns inte med på kartan.
– Nej, det trodde jag inte och framförallt inte att vi skulle vara på den här nivån, säger Emilie, som numera ingår i dressyrens spetstrupp och har radat upp fina resultat under året.
– Efter framgångarna i år är jag verkligen taggad och det ska bli jättekul att rida världscup i Friends Arena, säger hon.

Emilie Nyreröd ligger just nu på 21:a plats på världscuprankingen. Leder gör Patrik Kittel som tagit fina poäng med både Deja och Delaunay i höstens världscupstarter. Under Sweden International Horse Show blir det dock trotjänaren Watermill Scandic som får huvudrollen igen.
– Scandic är i fin form och har gjort bra ifrån sig förut när han har tagit det lugnt innan. Han vann till exempel i sin senaste internationella start i Rotterdam i somras, säger Bo Jenå.

Fjolårets världscupsegrare i Friends Arena, Tinne Vilhelmson Silfvén, har en ofrivillig tävlingspaus och kommer tyvärr inte till start. Båda topphästarna Don Auriello (”Anton”) och Benetton Dream har vilat en period.
– Anton fick en lättare skada i hagen men håller nu på att sättas igång långsamt igen. Tyvärr kommer Friends lite för tidigt för hans del. Planen är att han ska tävla i Florida i vinter med sikte mot OS nästa år, berättar Tinne.
– Benetton blev halt vid världscupen i Odense, men han är mycket bättre nu. Även med honom siktar jag på tävlingsstart i Florida i januari.

Världscupdressyren inleds med Grand Prix på lördag förmiddag 28 november. På söndag eftermiddag 29 november ska världscuppoängen fördelas när det är dags för Grand Prix Kür.
Reem Acra FEI World Cup™ Dressage under Sweden International Horse Show är det fjärde av nio kval i den västeuropeiska ligan.
De nio bästa ekipagen i den västeuropeiska ligan efter samtliga kval får rida finalen 2016, som avgörs i Göteborg, Gothenburg Horse Show, under påskhelgen 24-28 mars.

De internationella dressyrryttarna till Sweden International Horse Show presenteras efter den 16 november.