VM i Shanghai i Kina är slut för våra svenska åkare. Joshi Helgesson visade återigen att formen sitter och tangerade placeringen från föregående år, hon slutade på plats 14. Alexander Majorov kämpade med det långa programmet och hamnade slutligen på plats 23.

Både Joshis och Alexanders säsonger har kantats av skadeproblem och rehabilitering. Till VM kom de med en fjärde- respektive elfteplats från EM i Stockholm i bagaget. Båda har satsat på att öka svårighetsgraden i sina program inför VM i Shanghai och uppladdningen har varit bra.

Joshi slutade på en 14:e plats med poängen 155,35, samma placering som på VM 2014 trots stor skillnad i poäng (2014 fick hon ihop 162,91 poäng) och som femte bästa europé. Jämförelse är hennes säsongsbästa från EM i Stockholm var 169,07 poäng som i VM hade räckt till den bästa placeringen i modern tid av en svenska, niondeplats, samt möjligheten för två svenska damer att tävla i VM 2016. Nu tävlar en dam för Sverige 2016, Joshi är nöjd med insatsen och med förändringarna i programmet inför VM som var en chansning.

– Jag gjorde många bra saker som jag kan ta med mig, och en del som jag kan förbättra till nästa säsong. Men jag känner att jag är på rätt väg och jag är så nöjd att jag satsade!

Alexander Majorov har visat en stigande formkurva sedan EM i Stockholm där han tävlade för första gången på mer än åtta månader efter en skadefylld sommar och höst. Det räckte inte riktigt hela vägen fram i VM och han slutade på 23:e plats (tidigare bästa placering 18 i London, Kanada 2013) med poängen 176,55. Jämförelse är Alexanders säsongsbästa med elfteplatsen i EM på hemmaplan och 202,57 poäng. Hade han nått upp till den nivån hade också han tangerat sin bästa VM-placering (18).

– Såklart är jag besviken. Uppladdningen har varit bra, träningarna har gått bra och jag var nöjd att ha tagit mig till final med tanke på skadeproblematik och få tävlingar under säsongen. Det finns inte en specifik orsak eller misstag att peka på i långa, jag vet inte exakt vad som hände. Nu får jag ta nya tag och fortsätta bli bättre från skadan inför nästa säsong.