Svenska Retursystem inviger en installation av solceller på sin nybyggda logistikanläggning i Vaggeryd. Detta är ett av de största solcellstaken i Sverige som beräknas producera 3,7 GWh, vilket motsvarar hushållselen för 750 svenska villor.

–Om man har ett ledigt tak är det ett stort slöseri att inte använda det till grön elproduktion om det går. Vår nya solcellsanläggning i Vaggeryd kommer att producera stora mängder el och vi hoppas att vi inspirerar fler bolag att utnyttja sina takytor för att skapa en grönare industri, säger Pontus Björkdahl, hållbarhetschef på Svenska Retursystem.

Svenska Retursystems uppdrag handlar om att distribuera Sveriges livsmedel effektivt och hållbart. Sedan starten 1997 har företagets återanvändningsbara lådor ersatt över två miljarder engångsemballage, och företaget ses som en pionjär inom den cirkulära ekonomin. Tidigare i år invigde bolaget ett motsvarande solcellstak på anläggningen i Västerås. Att kunna producera egen solenergi är ett viktigt bidrag i bolagets målsättning om att minska livsmedelsbranschens klimatpåverkan.

– Det är mycket roligt att få vara med och inviga Svenska Retursystems nya solcellsanläggning som blir en av de största takplacerade anläggningarna i landet. Installationen kommer att producera mängder med grön solel till verksamheten och göra dem mindre känsliga för fluktuerande elpriser, säger Rickard Lantz, affärsutvecklingschef på Soltech Energy Solutions.

Solcellsanläggningen beräknas producera 3,7 GWh per år. Det motsvarar hushållselen för 750 normalstora svenska villor.* Inledningsvis kommer elproduktionen att användas i driften av den egna verksamheten, men på sikt finns potential att kunna erbjuda laddning för ellastbilar och produktion av vätgas.

* Svenska villor som använder andra källor för uppvärmning än el, till exempel fjärrvärme, förbrukar i snitt 5000 KWh/år, källa SCB

Fakta SRS solcellsanläggning Vaggeryd Installationsbolag av solceller: Soltech Energy Solutions Fastighetsägare: Infrahubs Beräknad årsproduktion: 3,7 GWh** Antal solcellspaneler: 7 342 Driftsättning: Juli 2023

**De första åren kommer anläggningen inte att vara i full drift utan begränsas till 1 MW, på grund av begränsningar i elnätet.