De jobbar i det tysta för att vi andra ska komma i tid till jobb, skola och fritidsaktiviteter varje dag. På onsdag den 18 mars är det Bussförarens dag. Västtrafik uppmärksammar dagen genom att lyfta fram några av personerna som gör kollektivtrafiken möjlig.

Bussförarens dag är ett nytt fenomen i Sverige som uppmärksammar ett av kollektivtrafikens viktigaste yrken. För Västtrafik är dagen en hyllning till de som möter resenärerna varje dag.

– Vi vill passa på att lyfta fram även spårvagnsförare, tågvärdar, däcksmän och alla andra som arbetar på våra fordon. Utan dem skulle det inte finnas någon kollektivtrafik. De gör en stor insats och har en nyckelroll när vi ska få fler att vilja åka kollektivt, säger Mikael Olsson, trafikchef på Västtrafik.

Kollektivtrafiken är en framtidsbransch som fortsätter att växa och just föraryrket genomgår just nu en förändring. På dagens bussförarutbildningar står det mänskliga mötet i fokus, vilket skapar efterfrågan på serviceinriktade personer.

– Jobbet handlar om så mycket mer än att bara köra från A till B. Våra förare möter och hjälper människor under hela sin arbetsdag. Det är i grund och botten ett serviceyrke, säger Mikael Olsson.

Varje dag reser 390 000 personer med Västtrafik. Under 2014 var 93 procent av dem nöjda eller mycket nöjda med sin senaste resa. 84 procent var dessutom nöjda eller mycket nöjda med bemötandet de fick ombord.

Västtrafik uppmärksammar Bussförarens dag bland annat med en serie personporträtt på Instagram. Varje dag under hela veckan publiceras nya porträtt med förare från regionen.

Fakta Bussförarens dag
Bussförarens dag, eller Transit Driver Appreciation Day som den kallas internationellt, startade 2009 i Seattle men uppmärksammades i Sverige för första gången 2014.
Dagen inträffar alltid den 18 mars, eftersom det var då som världens första buss (hästdragna vagnar) startade i Paris år 1662.