Nu drar Sveriges största aktion mot nedskräpning, Håll Sverige Rents skräpplockarkampanj ”Vi Håller Rent”, i gång. Förra året deltog över 800 000 personer. I år hoppas Håll Sverige Rent på ännu större engagemang.
– Nedskräpningen ökar och våra hav är fulla med skräp. Det är ditt och mitt skräp, och det försvinner inte av sig själv. Med kampanjen vill vi inspirera alla att låta bli att kasta skräp nu och i framtiden, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Nedskräpningen är en fråga som engagerar de flesta. Allt från privatpersoner, företag och organisationer deltar varje år i skräpplockarkampanjen, som pågår under perioden 1 april–31 maj.
Alla förskolebarn och skolelever som är med och plockar skräp får också lära sig om nedskräpning och återvinning med hjälp av ett pedagogiskt material som Håll Sverige Rent har tagit fram.
– Varje år får Håll Sverige Rent närmare en miljon människor att plocka skräp. Det skapar en medvetenhet kring problemet med nedskräpning – en medvetenhet som vi hoppas leder till ändrade attityder och beteenden, säger Johanna Ragnartz.
Förra året deltog 804 570 skräpplockare i hela Sverige. Totalt deltog 283 av landets 290 kommuner. Västra Götaland var det län som hade flest skräpplockare, och bara i Göteborgs stad deltog totalt 184 200 personer.
Även i år är de flesta av landets kommuner med i kampanjen och många kommuner anordnar egna aktiviteter i samband med skräpplockningen. HÄR kan du se vad som händer i Borås. Alla Sjuhäradskommuner, dock ej Bollebygds kommun, deltar i skräpplockarkampanjen.
Fyra tips för att stoppa nedskräpningen
Skräpa inte ner.
Våga vara jobbig. Säg till om du ser någon skräpa ner.
Plocka upp skräp som du ser.
Ring din kommun om det är mycket skräp.
Fakta: Fimpen vanligaste skräpet
1 miljard fimpar slängs på svenska gator och torg varje år.
62 procent av skräpet i stadsmiljö består av fimpar.
Om Vi håller rent
Håll Sverige Rent har arrangerat skräpplockardagar sedan 2004. Kampanjen Vi Håller Rent 2016 arrangeras med stöd av Moomin Characters OY och PostkodLotteriet. Över 90 procent av Sveriges kommuner samarbetar med Håll Sverige Rent kring skräpplockardagarna och hjälper bland annat till att dela ut säckar och påsar till deltagarna.