Åre är roligast i Sverige. Den jämtländska skidorten får i varje fall flest poäng när Fastighetsägarna i en färsk undersökning rankar Sveriges kommuner utifrån ett Kul-index. Indexet baseras på tre variabler: antalet restauranger, antalet serveringstillstånd och antalet nöjesföretag per 10 000 invånare. Idag presenteras hela listan.

Stort grattis till Åre. Ett rikt kultur- och nöjesliv gör en stad attraktiv och är därför en konkurrensfördel, säger David Björnberg, utredare på Fastighetsägarna som genomfört utredningen.

Rapporten ska inte ses som den slutliga domen över de svenska städernas nöjesutbud, och det är viktigt att poängtera att det är svårt att jämföra städer med olika förutsättningar, menar han, men indexet kan ändå ses som en fingervisning.

Åre som ligger i topp har sju gånger fler restauranger och fyra gånger fler serveringstillstånd per invånare än landet som helhet. På andra plats kommer Borgholm och på tredje plats Stockholm, som slår både Göteborg och Malmö med god marginal. Anmärkningsvärt är att det i många av Sveriges kommuner saknas både restauranger och nöjesföretag.

– Det kan vara problematiskt för de kommuner som krymper. Det är viktigt att erbjuda ett socialt liv för att få folk att stanna kvar, säger David Björnberg.

Generellt finns det flest restauranger och serveringstillstånd per invånare i små turistkommuner, och flest nöjesföretag i Stockholmsregionen. Både förorts- och pendlingskommuner får i allmänhet mycket låga poäng. Exempelvis är förortskommuner till större städer den kommungrupp som får lägst poäng totalt, som exempelvis Partille, Vallentuna och Knivsta.

– Det här tycker vi var anmärkningsvärt i vår studie. Det visar att pendlingskommunerna är just bara en plats att bo på. Även för nöjeslivet pendlar vi in till storstan, säger David Björnberg.

Placering – Sjuhäradskommunerna
145             Borås
240            Mark
253            Herrljunga
255            Svenljunga
266            Vårgårda
276           Tranemo
284           Bollebygd

Hela listan finns här—> Sveriges_roligaste_kommun