Den 11 maj presenterade Aktuell Hållbarhet sin årliga miljörankning av landets 290 kommuner. Här hamnar Borås Stad på en hedrande trettonde plats och har klättrat 10 platser jämfört med i fjol.
Aktuell Hållbarhet är Sveriges största miljötidning och bevakar allt inom miljö och hållbar affärsutveckling. Aktuell Hållbarhets kommunrankning mäter aktivitet och ambition på bred front hos kommunerna inom miljöområdet. Rankningen baseras på deras enkät som genomfördes i början av året (där alla Sveriges 290 kommuner kunde svara) samt på data från ett flertal offentliga källor.
Syftet med rankningen, som i år sker för trettonde året i rad, är att visa hur kommunernas miljöarbete står sig i jämförelse och var i landet det bästa miljöarbetet sker. Rankningen ska också vara en energiinjektion i kommunernas miljöarbete, både genom att rankningen lyfter fram föredömen och även kan fungera som en blåslampa där det behövs förbättringar.
Borås Stad hamnar i år på plats 13 av 290 kommuner. Det är en rejäl förbättring jämfört med plats 23 i förra årets rankning. I länet så hamnar Borås Stad på första plats (2020: plats 2) av 49 i Västra Götalands län. I kommungruppen Kommungrupper – Större städer och kommuner nära större stad hamnar Borås Stad på plats 8 (2020: plats 11) av 108 i gruppen.
– Det är mycket glädjande att se att vi klättrar rejält i rankningen. Jag tror att Borås Stads nya energi- och klimatstrategi med nio utpekade omställningsområden bidrar en hel del till klättringen. Vår lokala koldioxidbudget och målsättningen om att minska både kommunens och boråsarnas utsläpp med 16 procent varje år påverkar också. Dessutom är vårt nya arbetssätt med att jobba över gränserna mellan både förvaltningar och politiker också en framgångsfaktor som ger bra resultat i arbetet, säger Lisa Nilsson, energi- och klimatsamordnare i Borås Stad.
– Även arbetet med att införa grönytefaktor (GYF) i stadsplaneringen för att styra mot att en viss mängd grönska och ekosystemtjänster bevaras eller skapas påverkar också rankningen. Samtliga områden kommer dessutom bidra till att både miljön och boråsarnas hälsa och välbefinnande blir bättre, avslutar Lisa Nilsson.