Nu står den nya säkerhetsstugan på 2000 meters höjd vid toppen av Kebnekaise klar. I samarbete med Murman Arkitekter har Martinsons konstruerat och levererat KL-trä till säkerhetsstugan som nu är Sveriges högst belägna byggnad.
– Att man ser KL-trä som det bästa materialet för säkerhetsstugan, belägen på en plats med extrema väderförhållanden, säger mycket om materialets kvalitet. Vi är väldigt stolta över att ha levererat trä till projektet, säger Daniel Wilded, produktchef för KL-trä på Martinsons.
Byggföretaget Snickarbröderna i Kiruna inledde byggnationerna av säkerhetsstugan redan sommaren 2015 men på grund av dåligt väder hann man bara få klart de betongfundament som stugan vilar på. Bygget återupptogs i somras och trots ytterligare en sommar med få fina dagar, lyckades man göra klart säkerhetsstugan under de sista dagarna av augusti.
– Vi är väldigt nöjda med resultatet även om det bitvis varit en jobbig och annorlunda resa med mycket fokus på transport och logistik. Men nu kan vi glädjas åt en gedigen säkerhetsstuga som smälter bra i in i den omgivande miljön och som många kommer att ha glädje av, säger Bengt Lind, fastighetschef på STF, Svenska Turistföreningen.
Den nya säkerhetsstugan har formen av en pentagon med fem hörn och är ritad av Murman Arkitekter. Tak och väggar lutar snett utåt och hindrar på så sätt snön från att dreva igen. Golv, väggar och tak är byggda i massivt KL-trä och utsidan täcks av en överlappande panel.Stugan är 4,5 meter x 9 meter och består av ett stort rum med sittbänkar. Upp till 21 personer ryms i stugan som tack vare sin form håller värmen bra och snabbt värms upp av kroppsvärme eller spritkök. För att göra leveransen och montaget så smidigt som möjligt har många vissa delar prefabricerats och sedan flygits upp på toppen med helikopter.
– Med KL-trä får vi tjocka, massiva väggar som påminner om timmer. En av de tidigare stugorna har varit byggd med traditionellt lösvirke och isolering. Det har varit en nackdel eftersom fukt trängt in och förstört konstruktionen. Men KL-trä håller undan fukt samtidigt som det ger täthet. I den här konstruktionen kan inte regn eller snö blåsa in, förklarar Daniel Wilded.
Med bara två snöfria månader om året är toppen på Kebnekaise en av de platser i landet med hårdast klimatförhållanden. Och eftersom många vandringsentusiaster och bergsklättrare rör sig i området har det sedan 1960-talet funnits en säkerhetsstuga i närheten av den norra toppen. I stugan kan man ta en paus eller söka skydd mot stormar, regn och snö. 1983 byggdes ytterligare en stuga som innehöll en kamin för eldning. Men vädrets makter i kombination med det faktum att många turister använde delar av inredningen för att elda med, har lett till att stugan förfallit.