Alströmergymnasiets medvetna strategi att få in fler tjejer på teknikprogrammet har gett resultat. Var tredje elev i teknikettan är nu en tjej – och målet 50/50 känns plötsligt inte orimligt att nå. Vi kan rekommendera fler tjejer att söka hit, säger ettorna Anna Bengths, Emelie Savolahti och Olivia Malmbro unisont.
– Traditionellt har teknikklassernas skolfoton prytts övervägande av pojkar – men för tre år sen tog Alströmergymnasiet ett beslut om att göra något för att också locka tjejer att söka programmet. Dels för att framtidens arbetsmarknad kräver fler elever med den inriktningen. Dels för att branschen antagligen går miste om oändligt många infallsvinklar och kompetens ifall det bara förblir en arena för grabbar.
Vi satsade bland annat stort på öppet hus för bara tjejer, och det tror jag är en av anledningarna att vi faktiskt ser ett starkt trendbrott just nu, menar läraren Jarl Silander och utvecklar: För tre år sedan hade vi 20 procent tjejer i ettan, förra året hade vi 23 procent och i år är vi uppe i en tredjedel och då har vi ändå ökat klasserna även totalt sett, säger han glatt.
– Sett över både ettan, tvåan och trean är det nu runt 25 procent tjejer. Inte bara jämfört med tidigare år är detta en fin siffra. Ställer man teknikprogrammet på Alströmer mot andra svenska gymnasieskolor är det klart över rikssnittet på cirka 17 procent. Vi är väldigt glada över detta, men målet är såklart att det ska vara 50/50 tjejer och killar såklart. Det är kanske möjligt att nå dit inom säg en tioårsperiod, funderar han.
Men vad är det då som lockar in tjejerna på det som nog länge ansetts vara pojkarnas hemmaplan. Ettorna Anna Bengths, Emelie Savolahti och Olivia Malmbro har lite olika vägar hit – men gemensamt kan nog sägas att de under det öppna huset insåg att de tänkt rätt – och sett bredden i programmet.
Du får en bred bas och det finns många vägar att gå. Sedan är det lite mer praktiskt än naturprogrammet, som jag hade som alternativ. För mig passar det nog bättre, förklarar Emelie Savolahti som vill bli inredningsarkitekt. En dröm som trots att de går samma program skiljer sig en del från Anna Bengths (som gärna vill inrikta sig IT) och Olivia Malmbro (som just nu lutar åt att välja inriktningen teknik teknik när de delar upp sig i tvåan). Det känns som att det ger många valmöjligheter och man lär sig väldigt mycket olika saker, så jag trivs verkligen med att jag valde detta, säger Malmbro.
Varför tror ni att det traditionellt varit så få tjejer som sökt till teknikprogrammet?
– Jag vet inte, kanske tror man att man bara sitter och programmerar eller nånting, men så är det ju inte alls, det är väldigt mycket mer än så, försäkrar Anna Bengths.
Så mycket att det kortfattat knappt går att förklara, men de ser gärna att ännu fler tjejer följer dem i spåren nästa år, tar sig till de öppna hus som erbjuds när gymnasievalet börjar närma sig – och skaffar sig en egen bild. Trion är nämligen väldigt nöjda med att själva en gång ha tagit chansen att ta sig över på ”killarnas planhalva”. För när allt kommer och kring finns det ju ingen sådan. När allt kommer omkring är teknik för alla – och det har Anna, Emelie, Olivia och många fler med dem uppenbarligen redan förstått.