En vit Volvo V60 D5 Plug-in Hybrid rullar idag av produktionsbandet hos Volvo Car Torslanda som fabrikens 7 000 000:e tillverkade bil sedan produktionsstarten 1964. Torslandafabriken har just rekryterat 1,500 nya medarbetare till ett tredje skift och med en kapacitet på 300,000 bilar står fabriken redo för en rad nya modeller de kommande åren.

På plats i Torslandafabriken för att ta emot bil nr 7 000 000 finns Sjöräddningssällskapet med vd Rolf Westerström som beställt den senast hybridmodellen från Volvo Cars – en vit V60 D5 Plug-in Hybrid.

– Volvo Cars stödjer SSRS verksamhet som engagerar många människor och är viktigt både för Göteborg och för Sverige. Fokus på säkerhet och miljö är något de har gemensamt med oss på Volvo, säger Bengt Magnusson, ansvarig för sponsoravtal på Volvo Car Sverige.

I samband med att bil nr 7 000 000 rullar av bandet i Torslandafabriken har en ny platschef just utsetts. Det blir Michael Gustavsson, tidigare vice platschef och med lång erfarenhet inom bilproduktion, som tar sig an ansvaret för den växande bilfabriken. Michael Gustavsson ersätter Mikael d’Aubigné som utsetts till Vice President, Car Production hos Volvo Cars.

– Jag ser verkligen fram emot mitt nya uppdrag nu när vi expanderar för att förbereda oss på alla de nya modeller som vi kommer att introducera här i Torslanda de kommande åren, säger Michael Gustavsson.
– Torslandafabriken har gått igenom en genomgripande om- och tillbyggnation för den nya plattformen. Nu arbetar vi för fullt för att leverera de nya XC90 bilar som våra kunder runt om i världen beställt, och så siktar vi givetvis mot den åttonde miljonen!

Den 24:e april 1964 invigdes Torslandafabriken, och först ut var Volvo Amazon. Efter åtta år hade man producerat den första miljonen bilar och bland modellerna som tillverkats i fabriken finns bl.a. Volvo P1800, 240, 740 och 850.

Produktionen av helt nya Volvo XC90 har nyligen startat i Torslandafabriken och nära 35,000 beställningar har gjorts redan innan kunderna har kunnat provköra den nya bilen. För 2015 kommer Torslandafabriken att producera en total volym på omkring 50,000 nya XC90. Förutom nya XC90 tillverkar fabriken även Volvos S60, V60, S80, V70 och XC70 modeller.

Förutom Torslanda har Volvo Cars även produktionsanläggningar för motorer i Skövde och för karosskomponenter i Olofström. I Belgien har företaget en anläggning för biltillverkning och tre fabriker Kina för produktion av bilar och motorer.