Priserna på bostäder i Västra Götalands län har ökat stadigt under fjolåret. Sammanlagt steg bostadsrättspriserna i länet med hela 18 procent och medelpriset för en bostadsrätt ligger nu på 31 000 kronor per kvadratmeter. Villapriserna har också ökat, om än något mer blygsamt, med totalt 13 procent under förra året. Genomsnittspriset för villor i länet ligger nu på cirka 2,9 miljoner kronor. Det avslöjar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling har tagit del av.

Svensk Fastighetsförmedlings lokala mäklare analyserar prisutvecklingen i länet:
– Föregående år präglades av kraftiga prisökningar i hela storstadsregionen och 2016 kommer med största sannolikhet inte att bjuda på några nedgångar. Jag tror att vi kommer att se fortsatta prisuppgångar under året, men de kommer eventuellt att plana ut något, exempelvis på grund av diskussioner kring eventuella bostadspolitiska regleringar. Priserna borde dock inte påverkas av amorteringskravet eftersom de flesta banker redan i dagsläget har krav på att deras kunder ska amortera, säger Anders Lundgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Mölndal.

– År 2015 var minst sagt ett händelserikt år på Göteborgs bostadsmarknad. Vi har sett kraftiga prisuppgångar som delvis har sin grund i ett lågt utbud men också på grund av diskussioner kring kommande politiska regleringar av exempelvis amorteringskrav. I kölvattnet av detta har det naturligt spekulerats kring huruvida vi befinner oss i en bostadsbubbla eller inte. Jag tror dock att vi kan vänta oss en fortsatt stabil bostadsmarknad under 2016. Dels tack vare det stora intresset för att bo i Göteborg men också eftersom utbudet fortfarande är lågt, säger Jonas Keide, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Göteborg.

Nedanför är ökningarna för Borås

Prisstatistik BOSTADSRÄTT

3 månader 12 månader Medelpris (kr/kvm) Medelpris
Borås kommun + 9 % + 13 % 16 283 kr 1 224 000 kr

Prisstatistik VILLA

3 månader 12 månader Medelpris (kr/kvm) Medelpris
Borås kommun + 2 % + 14 % 17 377 kr 2 336 000 kr