Nu är sträckningen för årets Lights in Alingsås fastlagd. Temat är ljusets utveckling och slingan spelar an på den strängen genom att i viss mån också vara en vandring där man ser hur Alingsås utvecklats över tid, säger projektledare Angelica Larsson.

Alla punkter längs sträckan är visserligen inte spikade till hundra procent än, men själva sträckningen av Lights in Alingsås 2015 är äntligen satt och det kan redan nu slås fast att det blir en vacker promenad. Med start vid Estrad arena går vägen via Gerdskastigen längs med ån fram till sjön Gerdsken och affärshuset Vimpeln.

Därefter går den strandpromenaden vidare över vägen och korsar Götaplan på vägen tillbaka mot centrum. Man får både se äldre och nyare delar av Alingsås, järnväg, E20, framtidsområden. Ja, man kan enkelt säga att bara slingan i sig tangerar vårt tema på utveckling, säger Angelica Larsson.

Ljusinstallationerna som möter besökarna efter vägen ska ju på olika sätt berätta om ljusets evolution över tid och hur det ändrar skepnad, anpassar sig efter sin tid och tar nya vägar. Däremot kommer det inte finnas någon exakt kronologisk ordning för installationerna utan var och en av dem berättar sin egen historia.

Det är heller inte helt klart vilket designteam som ställer ut var längs lägen även om platserna är spikade, och presenteras i medföljande karta. Bland annat kommer det finnas installationer vid Vimpeln, längs Gerdskastigen och intill Stampens kvarn. Vi har haft många fantastiska Lights in Alingsås men jag måste säga att jag nog är extra förväntansfull inför årets upplaga. Det känns som att vi har ett fantastiskt tema, en fantastisk slinga, ja helt enkelt väldigt bra förutsättningar för att det här kan bli några av de bästa lightsveckorna någonsin, säger Angelica Larsson.

Hon framhåller att det också kommer bli en hel del fokus på barnens framtidspark i Järtas park i centrala Alingsås och ett antal andra kringarrangemang kommer också vara med att lysa upp dagarna. Men mer info om det och hur designteamen ska placeras kommer längre fram. När slingan nu är satt väntar nämligen en intensiv fas där de sista pusselbitarna för årets stora ljuspunkt ska läggas ihop.

Lights in Alingsås pågår mellan 25 september till den första november,