Mat och råvaror som utsätts för värme, ljus och luftfuktighet kan öka tillväxten av bakterier. Bakterier eller patogener i mat kan vara mögelsvampar, virus och parasiter. Den vanligaste formen av skadliga bakterier är ansvariga för cirka 95 procent av alla matburna sjukdomar.

– De flesta blir sjuka av en så enkel sak som smutsiga händer. Med god handhygien kommer man långt, säger kocken och kökschefen Albert ”Abbe” Lindo.

Bakterier är vanligast i matförgiftning eller magsjuka. En del behöver syre, andra inte, en del klarar både och. Men de behöver protein, vatten (fukt) och tid. Ju högre proteinhalt, som i kött, desto större risk för infektion. Det finns bakterier som ger både förgiftning och infektion på samma gång, till exempel E. Coli bakterier.

De flesta bakterier dör vid temperaturer över 57 grader. Kyla dödar inte patogener, men i mat som förvaras under fem grader så upphör de helt eller delvis att föröka sig, men eventuella gifter de producerat kan finnas kvar. Bakterierna kan färdas när en infekterad yta eller om råvara kommer i kontakt med ett annat.

– Patogener finns överallt, men bara cirka en procent av dem är skadliga för människor. Olika människor är också olika mottagliga, säger Niklas Wakeus, vd för Professional Secrets.

Professional Secrets frågade ett gäng proffskockar om vad man ska tänka på för att undvika att bli sjuk av mat i sommar. Här är deras bästa tips:

Håll god hygien.
Tvätta händerna ofta.
Separera rå och tillagad mat.
Tvätta skärbrädor mellan varje användning.
Håll isär redskapen.
Ha en uppsättning redskap som du använder till kött och fisk och en annan till grönsaker.
Tänk på att färdiglagad mat ska ligga på minst 60 grader för att hålla bakterietillväxten i schack.
Frakta hem dina varor i kylbag när du handlat.