På gården Landbacken utanför Torekov i Skåne odlar familjen Jedeur-Palmgren söta och syrliga äpplen som blir juice i Brämhults presseri. Redan när äppelblommorna slog ut i maj kunde man ana att skörden skulle bli stor, från vår till sensommar har det varit perfekt äppelväder.

– Det var en varm blomningsperiod, en lite blötare juli och en augustimånad med mycket sol och långa torrperioder. När det var dags att börja skörda i mitten på september såg vi att det blivit ett rekordår. Vi kunde plocka äpplena i kortbyxor och t-shirt, berättar Peter Jedeur-Palmgren.

Äpplena som odlas på Landbacken är inga speciella eller ovanliga sorter – tvärtom. Syrliga Ingrid Marie och det lite sötare Aroma är sorter som är vanliga i svenska trädgårdar. Frukten är helt obesprutad, ett självklart val för både smakens och naturens skull. Insekterna och fåglarna får leva i en giftfri miljö och hjälper till i odlingen på sitt eget lilla vis. Under blomningsperioden på våren är det insekterna som pollinerar och sprider frön och under mognadsperioden håller fåglarna skadedjuren borta.

Godast äpplejuice blir det enligt Peter Jedeur-Palmgren om man pressar de båda sorterna tillsammans, och det är precis vad vi gör i presseriet i Brämhult.

Så nu när skördetiden är här kan vi njuta av rena, friska och syrliga nypressade äpplen. Från en svensk odling till ett svenskt presseri och sedan vidare till en butik nära dig, inom ett dygn från att den färska juicen fyllts på flaska.