Många bilägare skulle snabbare kunna få ut ersättning för krockskador om de direkt efter kollisionen tog tydliga bilder på situationen. Men de flesta bilder som faktiskt skickas in visar fel saker.

De smarta telefonerna har gjort att i princip alla har en kamera med sig vart de än går. Förutom alla andra möjligheter kan detta vara till stor hjälp för den som råkar ut för något i trafiken.

Till försäkringsbolaget If kommer det varje månad in ungefär 100 bilder på olika typer av kollisioner mellan bilar – på parkeringar, vägar och i korsningar. Sådana bilder kan tillsammans med skadeanmälan göra stor nytta för att ärendet skall bli klart så fort som möjligt – problemet är att de ofta visar fel saker.

– Skickar kunder in foton är det ofta närbilder på bucklor och repor, men sällan sådana som är tagna på längre avstånd. Vilka skadorna är får vi veta i text i den vanliga skadeanmälan – det som verkligen kan hjälpa oss är bilder som visar hela situationen, säger Mathias Gustavsson, motorexpert på If.

Var stod bilen som blev påkörd? Var i rondellen var de två bilarna när krocken skedde? Fanns det bromsspår på platsen? Sådana frågor kan besvaras mycket lättare om rätt sorts bilder har tagits direkt efter händelsen.

– Ta några bilder med telefonen. De gör det mycket enklare att klara upp situationen, säger Mathias Gustavsson.

Små och stora krockar händer ofta – varje år får If in drygt 200 000 anmälningar om vagnskador. Påkörning bakifrån, backningsolyckor och skador på parkerade bilar är vanligast. Att dokumentera med bilder är ännu inte särskilt vanligt – bland de svenska If-kunderna skickas foton in i en halv procent av fallen. Det kan jämföras med företagets kunder i Norge, som skickar in bilder efter en tredjedel av alla incidenter.

Om man råkar ut för en kollision med ett annat fordon finns några enkla saker att tänka på.

– Ta varandras uppgifter, ta kort på varandras körkort. Ta bilder på håll. Kontakta sedan ditt försäkringsbolag. Hos oss kan man lämna in en skadeanmälan via internet eller telefon, båda går lika bra, säger Mathias Gustavsson.

Efter krocken – ta bilder som visar detta:

Avståndet mellan bilarna och hur de står i förhållande till varandra
Avstånd till vägkant eller räcken
Längd på bromsspår
Eventuella sikthinder som kan ha orsakat olyckan – träd, buskar, hus, murar eller staket
Märkningar på vägen och eventuella skyltar i närheten