Medlingsförhandlingarna mellan SAS och pilotfacket har brutit samman. Pilotfacket fortsätter kräva fem gånger mer än märket. Pilotfacket går nu ut i strejk. Under fredagen strandade medlingsförhandlingarna mellan SAS och pilotfacket. Det innebär att pilotfackets strejk är ett faktum från fredag 18.00.

– Pilotfacket framhärdar i sina orealistiska krav som innebär kostnadshöjningar som är fem gånger högre än märket. En av Sveriges mest välavlönade yrkesgrupper strejkar nu för att få högre löneökningar än någon annan på arbetsmarknaden. Det är bedrövligt, säger Mattias Dahl, vd för Svenska Flygbranschen och Transportföretagen.

– Pilotfackets agerande är oansvarigt. Vi har förhandlat i veckor och i sista stund har nya krav förts in i förhandlingarna. Det verkar som att de har bestämt sig för strejk. Nu drabbas människor som är på väg på semester eller för att besöka nära och kära, säger Mattias Dahl.

Strejken omfattar kortlinjetrafiken i Sverige och mellan Sverige och Europa, med bas från Arlanda. Långlinjetrafiken omfattas inte av strejken.