En familj från Aleppo flydde sitt hem när deras byggnad sprack av jordbävningen. De bor nu i en övergiven butik i Al-Helwanieh i Aleppo. Foto:Islam Mardini/Oxfam

Oxfams erfarna team arbetar tillsammans med våra partners i Turkiet och Syrien för att nå nästan 2 miljoner människor – 10 procent av befolkningen som drabbats av jordbävningen – med hjälp och stöd så att de kan bygga upp sina liv igen. Förödelsen är omfattande och Oxfam räknar med att efterverkningarna kommer märkas i många år framåt.

– Människor bor i bilar, moskéer, och tält eller kurar runt eldar under iskalla förhållanden. Akutboenden är överväldigade och överfulla. Många människor vill inte stanna i området och hundratusentals har evakuerats från regionen, säger Meryem Aslan, Oxfams taleskvinna i Turkiet.

I Turkiet arbetar Oxfam KEDV tillsammans med dussintals kvinnoledda organisationer och kooperativ på gräsrotsnivå för att nå upp till 1,5 miljoner människor under de första tre åren. Våra team har redan gett mat, tak över huvudet, filtar och psykologiskt stöd till några av de mest drabbade områdena, inklusive Gaziantep, Hatay och Mardin.

– Våra team är erfarna, då de var med efter jordbävningen 1999, men vi står inför nya hinder för att få hjälp till dem som behöver det. Det handlar om förstörda vägar, nästan 300 efterskalv och en oöverträffad omfattning av förödelsen. Det stora antalet dödsfall är hjärtskärande. Överst på listan över föremål som behövs är liksäckar för att begrava de döda. I vissa områden är kommunikationen också begränsad, vilket försvårar distributionen av bistånd, säger Meryem Aslan.

Jordbävningen har drabbat över 13 miljoner människor i Turkiet – en av sex personer. Över 12 000 byggnader har förstörts och många fler hotar att falla sönder.

Ali, en fyrabarnspappa från Gaziantep, berättar för Oxfam:

– Vi skakade och vi var så rädda. Jag trodde att det här var min sista dag. När jag tittade på väggarna kände jag att de rörde sig mot mig.

– Det var en så bitter dag. Jag hoppas att vi aldrig behöver uppleva det igen.

I Hatay, en stad som drabbats av jordbävningen, finns bara tre sjukhus kvar. Man föreställer sig nu att de akuta insatserna efter jordbävningen kommer att pågå ett år i Turkiet , men efterverkningarna kommer att märkas i många år framåt.

I Syrien har jordbävningen orsakat över 3500 dödsfall med många fler skadade.

– Jordbävningen har krossat ett redan konfliktdrabbat land. Människor har inget tak över huvudet och är fast i minusgrader utan en aning om var de kan få sin nästa måltid. Vårt team arbetar med andra humanitära organisationer för att få fram rent dricksvatten och hygienkit till överlevande, säger Abdelkader Dabbagh, områdeschef i Aleppo för Oxfam i Syrien.

Oxfam har redan börjat tillhandahålla säkert dricksvatten till människor i Aleppo. Oxfam har också stöttat säkerhetskontroller av 220 byggnader och börjat ordna vattenkranar och toaletter till över 1 000 av de mest drabbade personerna. Under de kommande sex månaderna siktar Oxfam på att nå mer än 300 000 överlevande i Syrien.

­– Detta är inget nytt för syrier som har levt och fortfarande lever i fasorna av tolv års konflikt. För att göra saken värre står vi fortfarande inför en kamp i uppförsbacke på grund av år av kronisk underfinansiering, skyhög inflation och knappa tillgångar på bränsle, säger Moutaz Adham, landchef för Oxfam i Syrien

Oxfam uppmanar det internationella samfundet att möta de akuta behoven hos de som drabbats av jordbävningen i Turkiet och Syrien, och att underlätta biståndsleveranser till båda länderna tillsammans med en långsiktig plan för att stödja de överlevande i deras försök att återhämta sig.