Ibado bor i byn Oog, nära Burao i Somaliland. Hon hjälper internflyktingar som är offer för den pågående torkan på Afrikas horn. Foto: Petterik Wiggers/Oxfam

Somalia är på väg mot en mycket allvarlig humanitär kris, säger Oxfams landchef i Somalia, Adil AlMahi, med anledning av en ny FN-rapport som visar att nästan hälften av Somalias befolkning är i akut behov av hjälp.

Idag publicerades 2023 års Somalia Humanitarian Response Plan som tas fram av FN tillsammans med humanitära partners och beslutsfattare i Somalia. Den visar att nästan hälften av befolkningen – 8,3 miljoner människor – är i akut behov av humanitär hjälp. Av dem står 700 000 på gränsen till svält.

Adil AlMahi, Oxfams landchef i Somalia, kommenterar:

– Med fem förlorade regnsäsonger bakom oss går Somalia snabbt mot vad som kan vara en av de värsta humanitära kriserna i modern tid. Människors förmåga att klara sig har sträckts till bristningsgränsen. De har inget kvar att falla tillbaka på.

– Många säger till oss att de har grävt djupt i sina besparingar eller byggt upp skulder under hela fjolåret för att lyckas få mat på bordet. Nu använt sina besparingar, kan inte betala tillbaka sina skulder eller få nya lån. De har uttömt alla sina alternativ, men hungern är långt ifrån över.

– Vi kan inte fortsätta med nödinsatser för att hålla den värsta krisen borta medan människor varje dag faller längre ner i oåterkalleliga skulder för att överleva. Vad Somalia behöver är en drastisk global kollektiv insats för att snabbt lyfta människor ur en hotande hungersnöd.

– En sådan insats inkluderar givare som omedelbart tillför pengar för att möta FN:s vädjan om 2,6 miljarder dollar för att rädda liv nu. Vi behöver också ta itu med de grundläggande orsakerna till hunger i Somalia, förbereda oss för liknande klimatchocker i framtiden, och stödja bönder att fylla på sina skördar och bestånd, samt att ta itu med våld.

Oxfams arbete i Somalia:

• Oxfam arbetar med lokala partners och regeringen för att ge livräddande hjälp och skydd till Somalias folk. Vi har redan nått över 208 457 personer med livräddande mat, vatten, sanitet och hygien sedan april 2022.

• Vi arbetar också för att bygga upp kapaciteten hos det somaliska samhället och lokala partners, så att de kan svara på behoven hos de mest utsatta människorna. Oxfam stöder också aktiviteter som hjälper samhällen och människor att återuppbygga sin tillvaro och hantera kommande kriser i Somalia.

• Oxfam strävar efter att stödja ytterligare 420 000 av de mest utsatta människorna och kräver akut 15 miljoner euro för att utöka sina insatser.