Migrantarbetare som bygger Khalifa International Stadium i Doha inför fotbolls-VM 2022 utsätts för systematiska övergrepp, i vissa fall tvångsarbete. Det avslöjar Amnesty International i en ny rapport som publiceras idag.
Rapporten ”The ugly side of a beautiful game: Labour exploitation on a Qatar 2022 World Cup site” ger stark kritik mot FIFA:s likgiltighet inför behandlingen av migrantarbetare. Under de närmaste två åren förväntas antalet arbetare på byggarbetsplatserna inför VM tiodubblas till omkring 36 000.
– Övergreppen mot migrantarbetare fläckar ner fotbollsvärldens samvete. För spelare och fans är fotbollsstadion en plats för drömmar. Men för de arbetare som vi har talat med är det en mardröm. Trots fem år av löften har FIFA misslyckats med att hindra kränkningar av de mänskliga rättigheterna under förberedelserna inför VM 2022, säger Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekreterare.
Allvarliga kränkningar som tvångsarbete
Varenda trädgårdsarbetare och byggnadsarbetare som Amnesty har talat med rapporterade någon form av kränkning, som till exempel:
* Smutsiga och trånga boenden
* Dyra avgifter på mellan 4 000 kr till 35 000 kr till rekryterare i hemlandet
* Felaktig lön eller helt andra arbetsuppgifter än avtalat (alla utom sex personer fick lägre lön när de kom fram, ibland hälften)
* Inget betalt på flera månader, vilket skapar betydande ekonomiska och känslomässiga påfrestningar för arbetstagare som redan belastas av tunga skulder
* Inget eller ej förnyat uppehållstillstånd, vilket gör att arbetarna riskerar att frihetsberövas och utvisas som ”förrymda” arbetare
* Arbetsgivare som konfiskerat arbetarnas pass och underlåter att utfärda utresetillstånd så att de inte kan lämna landet
* Hotelser för att undvika klagomål över arbets- och levnadsvillkor.
Rapporten innehåller intervjuer med 132 migrerande byggnadsarbetare som bygger om Khalifa-stadion. Den planeras att bli den första färdiga arenan för turneringen och plats för semifinalen i fotbolls-VM 2022. Rapporten innehåller ytterligare 99 intervjuer med migranter som anlägger grönområden som omger arenan Aspire Zone, där lagen Bayern München, Everton och Paris Saint-Germain tränade i vintras.
I rapporten avslöjar Amnesty att personalen på ett företag som förmedlar jobb har krävt arbete genom att hota om att vägra betala ut lön, att överlämna arbetstagare till polisen eller att hindra dem från att lämna Qatar. Detta kvalificeras som tvångsarbete enligt internationell rätt.
Arbetarna är främst från Bangladesh, Indien och Nepal. Intervjuerna utfördes mellan februari och maj 2015. När Amnestys utredare återvände till Qatar i februari 2016, hade en del av arbetarna flyttats till bättre boenden och företagen hade returnerat deras pass till följd av Amnestys utredning, men andra övergrepp hade fortfarande inte åtgärdats.
Arbetare lever i skräck under hot på grund av Qatars sponsorsystem
Qatars så kallade sponsorsystem ”kafala” är grunden till hoten. Systemet innebär att migrantarbetare inte kan lämna landet eller byta jobb utan arbetsgivarens tillåtelse.
Några arbetare från Nepal har berättat för Amnesty att de inte ens fått tillåtelse att besöka sina nära och kära efter jordbävningen i april 2015 som ödelade landet, dödade tusentals och fördrev miljontals från sina hem.
”Nabeel”, en metallarbetare från Indien som arbetar med renoveringen av Khalifa-stadion, klagade till sin arbetsgivare när han inte hade fått lön på flera månader och fick enbart hot till svar:
– Arbetsgivaren skrek ut kränkningar och sa att om jag klagade igen skulle jag aldrig få lämna landet. Sedan dess har jag varit noga med att inte klaga på min lön eller något annat. Självklart skulle jag byta jobb eller lämna Qatar om jag kunde.
”Deepak”, en metallarbetare från Nepal, berättar:
– Mitt liv här är som ett fängelse. Arbetet är tungt, vi arbetade i flera timmar i den heta solen. När jag klagade över min situation, strax efter att jag hade anlänt till Qatar, sa chefen ”om du klagar kommer det att få konsekvenser. Om du vill stanna i Qatar ska du hålla tyst och fortsätta arbeta.”
VM:s direktiv för arbetsförhållanden efterföljs inte
Organisationen som ansvarar för VM 2022 i Qatar och därmed även för byggnationen av arenor, ”Supreme Committee for Delivery and Legacy”, lade fram direktiv för arbetsförhållanden 2014. Direktiven kräver att företag som arbetar med VM-relaterade projekt ska erbjuda bättre villkor för arbetare än vad Qatars lagstiftning föreskriver.
– Organisationen har visat engagemang för arbetarnas rättigheter och levnadsvillkor och har möjlighet att hjälpa. Men den kämpar för att företagen ska efterfölja kraven. När Qatars regering är apatisk och FIFA likgiltigt, är det omöjligt att hålla i VM utan att kränkningar sker, säger Salil Shetty.
Hög tid för FIFA och sponsorer att sätta tryck
Amnesty International uppmanar stora sponsorer som Adidas, Coca-Cola och McDonald’s att sätta press på FIFA för att ta itu med övergreppen mot migrantarbetare på Khalifa-stadion, och för att göra upp en plan för att förhindra ytterligare övergrepp i VM-relaterade projekt.
FIFA måste förmå Qatar att genomdriva omfattande reformer innan byggnadsarbetet inför VM når kulmen i mitten av 2017.
Några viktiga steg är att ta bort makten från arbetsgivarna att hindra utländska anställda från att byta jobb eller lämna landet; att genomföra ordentliga utredningar om arbetarnas villkor; och strängare straff för företag som begår övergrepp. FIFA uppmanas att genomföra egna regelbundna och oberoende utredningar av arbetsförhållandena i Qatar.
– Genom värdskapet för VM har Qatar kunnat marknadsföra sig som en elitdestination för några av världens främsta klubbar. Men fotbollsvärlden kan inte blunda för övergrepp som pågår begås på de arenor där sporten utövas, säger Salil Shetty.
Om FIFA:s nya ledarskap är allvarligt med att vända blad, kan det inte tillåta att dess globala skyltfönster spelas på arenor byggda på övergrepp på migrantarbetare.