Igår, på Djurens dag, samlades mer än 250 hundägare och deras hundar på Gärdet för att promenera för djurfria forskningsmetoder. Samtidigt samlades närmare 8 000 kronor in till Forska Utan Djurförsök.

Bakom arrangemanget står organisationerna Forska Utan Djurförsök och Sveland Djurförsäkringar. I samband med promenaden arrangerades även en insamling till förmån för utvecklingen av metoder som kan ersätta plågsamma djurförsök.

-Vi är otroligt glada att så många ville ställa upp och visa sitt engagemang för vår fråga: forskning som bedrivs framgångsrikt utan att utnyttja djur, för både människors och djurs bästa. Vi anser att forskning är livsnödvändig, men att forskning ska utföras utan att djur utsätts för lidande, säger Karin Gabrielson Morton, sakkunnig på Forska Utan Djurförsök.

Sveland Djurförsäkringar fanns även på plats med hundfotografering och veterinärrådgivning där pengarna oavkortat gick till Forska Utan Djurförsök.

-Vi har tillsammans gjort stor skillnad för både djuren och forskningen. Utöver de pengar som idag har samlats in till Forska Utan Djurförsök har vi på Sveland Djurförsäkringar även skänkt motsvarande summa till Sveland Stiftelse som bidrar till att främja vetenskaplig forskning och utveckling som har betydelse för djurs hälsa, berättar Anette Henriksson, vd på Sveland Djurförsäkringar.