Kungsholmen – Södermalm på sex minuter med färja? I början av sommaren kommer stockholmarna att kunna färdas över Riddarfjärden med världens första självkörande färja, helt driven på el. Det rapporterar Dagens Nyheter idag.

  • Vi kommer att trafikera kajområdet nedanför Münchenbryggeriet på Söder Mälarstrand och över till Kungsholmstorg, säger Reidun Svarva, affärsområdeschef på det norska rederiet Torghatten AS som står bakom satsningen.

Tidigare körde SL Linje 85 – ”Riddarfjärdslinjen” på sträckan som ser ut få den nya färjan från Norge. Tanken är att trafikera två av riddarfjärdslinjernas tre stopp från och med våren 2023.

Idéen om autonoma stadsfärjor startades vid Norges Tekniska Univesitet, NTNU, i Trondheim. Baserat på forskarnas resultat grundades företaget Zeabuz som Torghatten AS är delägare i. Syftet är att skapa mer hållbar urban mobilitet.

  • Många stora städer runt om i världen har problem med trängsel, kapacitetsbrist och miljö- och luftföroreningar. Den självkörande tekniken kommer vara en del av lösningen och vara bra för både klimat och människor, fortsätter Reidun Svarva.

“Stockholm först ut”

Torghatten AS har som ambition att expandera konceptet till fler delar av världen, men att Stockholm blir första staden att få en självkörande och eldriven båt.

  • Stockholms unika vattenmiljö gör att staden är perfekt för att vara först ut lansera tekniken. Istället för att vara barriärer kommer vattenytorna att sy ihop staden och bli en genväg för alla stockholmare, säger Svarva.

Torghatten försäkrar också att tekniken med en självkörande båt är testad och säker. Inledningsvis kommer en operatör ombord se till att allt går som det ska vid överfarten, berättar Svarva.

  • Med 150 års erfarenhet och med testad teknik, kan stockholmarna vara trygga med att vi genomför detta på ett säkert sätt.

Datum för invigning och trafikstart kommer att meddelas senare av Torghatten.