Nu är projektledaren för Alingsås 400-årsjubileum, Pether Ribbefors, på plats. Då kan det operativa arbetet börja på allvar. – Det blir en fantastiskt rolig resa att vara med på, menar Pether.

Planerna på att fira det historiska året 2019 har funnits länge och är ett politiskt beslut som nu går in i en ny fas. Med knappa tre år kvar har nämligen en projektledare kommit på plats, vilket innebär att arbetet med att börja forma hur firandet faktiskt ska se ut kan börja på riktigt.
– Jag är redan igång och börjar skapa mig en bild av både historien och hur samhället ser ut idag, menar Pether Ribbefors, som projektledaren heter.

Han bor själv i Göteborg och är bland annat anställd också för Bohus fästning och Kungälvs kommun. Men intresset för Alingsås ligger nära till hands då Pethers pappa är uppvuxen i kommunen.
– Jag har varit här mycket och har rätt bra koll, samtidigt som jag har med mig ett utifrånperspektiv som nog inte alltid är så dumt att ha, säger Ribbefors.

Grunduppdraget blir att få in tankar och synpunkter för att jubileet ska bli ett medskapande där alingsåsaren själv kan vara med och styra hur deras ”födelsedag” ska firas.
– Ja, vi har sagt det att om alla kan känna det lite som sin födelsedag har vi lyckats, menar Ribbefors.

Även om han är historieintresserad är han dock tydlig med att påpeka att det inte handlar om att skapa någon form av jippo som dyker upp 2019 och sedan försvinner. Istället menar han att tanken, och utmaningen är att lyfta fram det som redan finns och sätta det i ett ”jubileumsammanhang”.
– Jag skulle tro att det i slutändan kommer handla om ett fåtal extrasatsningar. Men däremot kan det vara att få hit arrangemang som ändå redan arrangeras och som kan ha en tydlig och bra koppling till Alingsås 400-åriga historia, funderar han.

Störst fokus finns faktiskt på framtiden.
– Man ska ju inte se detta som en summering av hur bra saker varit utan mer som en påminnelse om vad vi kan ta med oss in i framtiden och hur vi kan skapa ett ännu bättre Alingsås. Av erfarenhet vet jag att sådana här typer av projekt förenar och det tror jag även kommer bli fallet här, menar Pether.

Kommunfullmäktiges ordförande Lennart Allbro är glad över att arbetet nu är igång på allvar.
– Det här är något som alingsåsarna ska känna stolthet och delaktighet över, och det känns bra att vi nu är igång, menar han.

Fakta:

Pether Ribbefors
Ålder: 42
Bor: Göteborg
Koppling till Alingsås: Min far var härifrån.
Gör helst en ledig dag: Läser.