Alingsås kommuns projekt Hälsonavet ska få Noltorp att bli Sveriges första hälsocertifierade stadsdel. Ett viktigt inslag på vägen dit är årliga Hälsoveckan.

– Det är fullt med aktiviteter hela veckan och allt är gratis, jag hoppas verkligen att folk ska ta chansen att grotta ner sig kring vad hälsa är ur så många vinklar som möjligt, menar projektledaren Jasmina Culum.

Förra årets succé med Hälsovecka i Noltorp är tillbaka – och igång för fullt. Efter att projektledare Jasmina Culum från Alingsås kommun invigt veckan under måndagen är det nu fullt ös ända fram till söndag (15 maj), då allt avslutas med årets helt nya inslag – ett stort knytkalas.

– Tanken är att det ska knyta ihop veckan och föra samman de nya kontakter som tagits. Så det är både verkligen ett knytkalas och ett knyt-ihop-kalas, säger hon och fortsätter: Känner du andra i ditt kvarter ökar tryggheten och gemenskapen, och det är en väldigt viktig hälsofaktor, säger Jasmina Culum som är projektledare för Hälsonavet.

Egentligen är det ett citat som nog kan sammanfatta hela veckan. Allt är nämligen uppbyggt på ett sådant sätt att det ska vara enkelt att träffas, samtala, och ha kul på samma gång. Allt är gratis och lättillgängligt. När veckan är över ska man förhoppningsvis ha fått med sig en känsla av samvaro, och av hälsa såklart, menar Jasmina Culum och utvecklar:

– Ofta när man tänker på hälsa är det kanske att röra på sig, och det är verkligen viktigt. Så viktigt att vi har flera aktiviteter varje dag kring detta. Men det är mer än så. Dels har du kosten, men också att ha meningsfulla aktiviteter. Med den här veckan vill vi visa på hälsans mångfald, menar hon.

Bland det som arrangeras märks naturvandring, hälsobingo, Cross nature-pass, provsmakningar och mycket mer. Tanken med projektet Hälsonavet är att Noltorp ska bli landets första hälsocertifierade stadsdel och där är Hälsoveckan viktig. Ja absolut. Det är det största sammanhängande arrangemanget vi har på året och förhoppningsvis kan det hjälpa till att öka intresset för hälsofrågor, men inte bara i Noltorp då, utan i hela Alingsås förstås, menar Jasmina Culum.

Om hälsoveckan

Hälsoveckan arrangeras av Hälsonavet, Alingsås kommun, i samarbete med Alingsåshem, Medpro vårdcentral, Hagagården, ULNA AB, Polisen, Folkuniversitetet, Studiefrämjandet, Alingsås lasarett, Hjälmareds folkhögskola, Familjecentralen, PRO, Noltorpskyrkan, Noltorpsskolan och ICA.