Konstprojektet ”Own Our Own Time” startade I den lilla orten Gjorv på Färöarna. Ett 80-tal kvinnor från nio olika länder hade under våren gjort en röd stickning var. Under ledning av konstnär Kerstin Lindström sammanfogades dessa till en monumental stickning i form av en ring med en omkrets på 60 meter.

2013 genomfördes ”Own Our Own Time II” utanför Shetland Textile Museum i Lerwick. Nya deltagare bidrog till och Shetland illustrerades med grönt lokalproducerat garn. Ett tredje stickperformance uppfördes på Svenska Institutet i Paris juni 2014. I konstverket kan Paris identifieras som grå varv med inslag av guld.

I helgen är det dags för en fjärde etapp på Textilmuseet i Borås under helgens Stickhappening. Under en timme fortsätter 83 deltagare att sticka på den monumentala stickningen med garn spunnet på Textilmuseet.

”Tanken är att varje ort ska sätta sin prägel på stickningen. När jag berättade om Borås textila historia och Viskan som rinner genom staden och hur man förr brukade skämta att det gick att se på vattnet vilken färg som var som var på modet, tyckte Kerstin Lindström det var en kul idé att plocka upp detta. I samarbete med Textilhögskolan har vi färgat garnet i 60 olika nyanser. Även ljudet från vår spinnmaskin och från vattnet som rinner har spelats in och ska bli till ett ljudcollage under framträdandet” berättar Viktoria Holmqvist, intendent på Textilmuseet.

Stickningen väcker frågor om vår syn på tid

”Own Our Own Time” samlar tid, en timme på varje plats. Stickning är tålamodsprövande och det tar den tid det tar. Own Our Own Time sätter tid i relation till människans höga tempo i vardagen.

”Det är den långsammaste som styr tempot och det känns på något sätt befriande” säger Kerstin Lindström.

Hela Textile Fashion Center fylls med stickning 10 oktober.

Förutom framträdandet med ”Own Our Own Time” blir det miniutställningar, modevisning, försäljning, workshops och föredrag – allt med tema stickning. I entréhallen blir det stort stickcafé och en spännande stickad installation.