Artiklar om bristerna inom äldreomsorgen är inte ovanligt att se i media. Runt om i landet. Men det finns många ställen där det funkar bra inom äldreomsorgen också.

Men vi måste ta detta på största allvar. En lösning som jag brinner för och driver i min lokala förening, är 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön, inom äldreomsorgen och andra enheter i Borås kommun.

Detta är både effektivt på kort sikt men också effektivt på lång sikt. Vi lever i en tid med stress och ökad psykisk ohälsa för personalen inom äldreomsorgen. Om vi inte gör något åt detta så lär fler söka sig till den privata sektorn och till landstinget istället. Med att ha 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön- så ökar ju det att fler vill jobba inom äldreomsorgen men framförallt stanna kvar. På långsikt minskar stressen och den psykiska ohälsan.

Det är dags för Borås kommun att ta efter nu! 6 timmars arbetsdag är det mest effektiva sättet. Titta på svartedal i Göteborg, kommuner i Dalarna som idag har 6 timmars arbetsdag vi har många goda exempel i landet som infört detta. Titta på den faktan som säger att det är effektivt och lönar sig bäst både för personal och de boende. Jag har själv besökt en del boenden som har infört detta och möts med positiv energi från de påverkade, som säger att varför har vi inte gjort detta tidigare.

Har även vart på boenden i Borås och pratat med personalen som säger att detta skulle vara helt åt rätt håll att göra. Det är inte optimalt att arbeta 8 timmar per dag och lämna barnen på fritids till halv fem varje dag, snabbt hem för att laga middag sen snabbt natta barnen, barnen får allt mindre tid med sina föräldrar det kan inte vara optimalt och sedan lämna allt ansvar och uppfostran till skolorna att sköta. Även privata företag prövar modellen med 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön, med positiva resultat. Nu är det Borås tur, tycker jag iallafall.

 

Mattias Nyström, Socialdemokraterna