Nu är vi redo, det är dags att dra i gång den 42:e upplagan av Gothia Cup. Sedan starten 1975 har över en miljon deltagare från 141 länder besökt Göteborg och deltagit i turneringen. 2016 dyker fler än 30 000 deltagare från 80 länder upp, sammanlagt medverkar 1670 lag. Nya länder 2016 är Sao Tomé, Bahrain och Botswana. De 4187 matcherna i Gothia Cup kommer att spelas på 104 planer i Göteborg, Mölndal och Kungsbacka och dömas av 450 domare.

På Heden, som är Gothia Cups hjärta, har nu våra sponsorer och partners flyttat in i sina utrymmen, i Excercishuset har vår personal tagit plats, i information på Heden Center är alla taggade och beredda att svara på alla frågor, tävlingsledningen slipar på de sista detaljerna och i mediarummet är det fullt fokus på att serva extern media, hålla i gång hemsidan samt kontona på Facebook, Twitter, Snapchat och Instagram.

På Kviberg är det nu också allt klart för att ta emot 30 lag från 15 länder till Kim Källström Trophy, turneringen för ungdomar med någon form av utvecklingsstörning.

På Ullevi är allt riggat för den spektakulära invigningen på måndag kväll, där flaggceremonin, showen och artistuppträdandena är självklara höjdpunkter – i år är vi extra stolta över att ha kunnat engagera artisten Saraha till evenemanget.

Samtliga finaler i Gothia Cup, förutom de som ingår i Kim Källström Trophy, spelas på Gamla Ullevi under fredag och lördag. Den stora ledarfesten på tisdag i Scandinavium är också ett oförglömlig upplevelse för alla inblandade. I år vågar vi dessutom utlova en kväll som slår alla dem vi tidigare haft.

Majoriteten av de deltagande lagen anländer till Göteborg under helgen, då de kommer att installera sig i skolor och på hotell. De kommer då också att få sina deltagararmband, som för andra året bär en QR-kod som underlättar resor med lokaltrafiken, ger fritt inträde till Liseberg och en rad andra förmåner. Armbandet går också att koppla ihop med vår app Team Gothia Cup och gör det enkelt att ”samla vänner” och att delta i de olika tävlingarna på Coca Cola Skills Arena.

För Gothia Cups generalsekreterare Dennis Andersson är veckan som nu inleds kulmen på ett års hårt arbete tillsammans med de fler än 35 projektledarna och all annan personal. Det här är den bästa tiden på hela året, säger Dennis.

 
Gothia Cup pågår mellan 17 juli och 23 juli. Matchspelet inleds på måndag den 18 juli.