Sverige

Fisklådor av papper ersätter plast till havs

Den globala fiskeindustrin har sedan 1970-talet packat och förvarat kyld färsk fisk i utrymmeskrävande och plastbaserade frigolitlådor (även kallat EPS och cellplast).

Men idag erbjuder Smurfit Kappa ett väsentligt mer hållbart pappersbaserat alternativ som klarar utmaningen att i fuktig miljö hålla färsk fisk kyld och fräsch i upp till 48 timmar.

Smurfit Kappa driver sedan flera år projektet Better Planet Packaging, som syftar till att ersätta plastbaserade förpackningar även i fuktiga miljöer. Den största utmaningen av alla är kanske att skapa pappersbaserade alternativ till fiskeindustrin, där färsk fisk direkt packas med is för att hållas kyld och fräsch.

Ett dödsdömt projekt för en pappersprodukt, kan tyckas. Men Smurfit Kappas mångåriga projekt Fresh Fish Concept har nu resulterat i en unik lösning som gör det möjligt att ersätta de utrymmeskrävande och plastbaserade frigolitförpackningarna med pappersbaserade och fullt återvinningsbara alternativ.

Löser en tuff utmaning
Ett vattentåligt skyddspapper gör att förpackningen inte kontamineras av fiskdoft eller fuktskador som försvårar återvinningen, vilket gör att man vid uppackningen kan slänga skyddspapperet, platta till förpackningen och lägga den till återvinning, där den påbörjar ett nytt liv som pappersråvara.

– Vår lösning klarar inte bara den tuffa utmaningen med att förpacka färsk fisk och is i en pappersbaserad lösning som håller förpackningen torr och stabil genom hela leveranskedjan. Den är dessutom anpassad för att fungera för storskalig fiskeindustri kommenterar Mariette Lindsjö, Smurfit Kappas Försäljnings-, marknads- och innovationsdirektör.

Sparar 83 % av lagerutrymmet
Eftersom pappersförpackningarna levereras oresta, dvs som ”platta paket”, sparar de hela 83 % av lagerutrymmet vid transport jämfört med frigolitförpackningar.

Dessutom kan förpackningarna kundanpassas genom att storleken på de resta wellpapplådorna skräddarsys så att logistikutrymmet utnyttjas fullt ut. Detta minskar ytterligare miljöbelastningen vid transporter, jämfört med traditionella förpackningslösningar.

Bara fördelar för Bremnes
Först ut att nappa på en mer hållbar förpackningslösning är norska Bremnes Seashore, som med huvudkontoret strax söder om Bergen är en av Norges främsta leverantörer av odlad lax.

– Där är många fördelar med Smurfit Kappas pappersbaserade lösning. Tillsammans har vi utvecklat en förpackning som matcher kvaliteten på vårt varumärke ända upp till restaurang-kocken. Förpackningen säkerställer en bra kylkedja och visar vår produkt på ett bra sätt. Formatet är optimerat för ett bra pallutnyttjande. Det minskar vårt koldioxidavtryck samtidigt som det ger en god transportekonomi, säger Bremnes Seashores utvecklingschef Simon Nesse Økland.

I Bremnes Seashores mer exklusiva förpackningslösning till BÖMLO Criterion placeras två laxar på totalt ca 20 kg i ett lager av is. Förpackningen består av två lådor där den yttre är helt i papp och 100% återvinningsbar. Den inre har ett mycket tunt fuktavvisande aluminiumskikt som håller temperaturen låg och jämn samtidigt som det skyddar pappersmaterialet och är återvinningsbart. Lösningen är framtagen för att klara den tuffa påfrestningen av den långa transporten från Norge till södra Europas exklusiva restauranger.

Varumärket BÖMLO Criterion marknadsförs och säljs genom Bremnes Seashores exportföretag Sjór (www.sjor.no), vilka nu är beredda att investera otraditionellt i valet av förpackningar. Den snygga grafiska designen har utvecklats av Cretalux.

Förpackningen har också nyligen tilldelats en ScanStar.

Stärker alla varumärken
Utöver alla hållbara fördelar ger Fresh Fish Concept dessutom utmärkta möjligheter till marknadsföring genom tryck på såväl lock som låda.

– Det ger våra kunder möjlighet att stärka sina varumärkens hållbarhetsprofil hela vägen under transport, hantering och lagerhållning. Och det är ytterligare en fördel som inte ska underskattas, säger Mariette Lindsjö.

Pierre Jönsson Ågren
pierre@borasnyheter.se