Att köra bil jorden runt är ingen dålig bedrift. Att göra det i en 100 år gammal T-Ford är en svindlande utmaning – men det är precis vad Dirk och Trudy Regter från Nederländerna försöker göra. Uppmärksamheten de får längs vägen använder de för att samla in pengar till SOS Barnbyar.

T-Ford är verkligen bilen som erövrade världen, med sina 15 miljoner byggda exemplar mellan 1908 och 1927. Nu försöker pensionärsparet Dirk och Trudy Regter också erövra världen i en. De startade sin resa i sin T-Ford från 1915 sommaren 2012 och har hittills hunnit med Europa, Afrika, Nordamerika och Sydamerika – totalt nästan 8 000 mil.

”Den enda bilen som klarar den tuffa resan”
Under 2016 och 2017 är planen att slutföra resan genom att köra från Nya Zeeland, genom Australien, Indonesien och Indien, över Himalaya till Kina, genom Mongoliet och tillbaka till Nederländerna genom Centraleuropa. Syftet med resan är att samla in pengar till SOS Barnbyar.

– T-Ford är den enda bilmodellen som klarar en jorden-runt-resa på det här sättet, tack vare att den är stark, flexibel, pålitlig och lätt att serva. Genom hela Nordamerika fick vi punktering en gång och bytte en trasig generator – det var allt, berättar Dirk Regter.

Får hjälp på vägen
Självklart väcker det uppmärksamhet att åka omkring i en T-Ford från 1915. De har fått hjälp på vägen med att reparera bilen de få gånger det har behövts.

– På gränsen mellan Sydafrika och Botswana träffade vi en bonde som också hade en T-Ford i garaget. Han gav oss däcket från den som en gåva för att hjälpa oss på vägen, berättar Dirk Regter.