Idag startar den svenska kattmatstillverkaren Mjau, i samarbete med Svenska Kattskyddsförbundet (SVEKATT) en namninsamling för obligatorisk ID-märkning av katter. Det finns över 100 000 hemlösa katter i Sverige. Katter som lider, är sjuka och som dessutom troligtvis aldrig kommer att hitta hem.

Katten är Sveriges populäraste husdjur. Av de mer än 1,4 miljoner katter som finns i landet är endast 600 000 både ID-märkta och registrerade. Det betyder att över hälften av alla katter inte kan hitta tillbaka hem när de sprungit bort, eller har blivit lämnade.

– Antalet hemlösa katter minskar inte, och vi får rop på hjälp från katthem nästan dagligen. Bara i höst har vi skänkt sju ton kattmat till omhändertagna katter runtom i landet. Även om vi gärna bidrar vore det förstås ännu bättre om det inte fanns några hemlösa katter, säger Anna Lindblad, Brand Manager på Mjau.

Redan 2011 föreslog den dåvarande regeringens utredare att en ny djurskyddslag skulle träda i kraft, vilken skulle innefatta obligatorisk ID-märkning av katter. 2012 gick förslaget ut på remiss. Sedan dess har ingenting hänt, trots att förslaget mottogs positivt från djurskyddsorganisationer och kattförbund. Nu höjs allt fler röster som menar att processen tagit för lång tid.

– För hundägare är det idag obligatoriskt att ID-märka sitt djur, men för kattägare är det fortfarande valbart. Därför är det många bortsprungna katter som aldrig hittar hem igen. Med en IDmärkning och registrering skulle ägaren kunna spåras, därför är det enormt viktigt. Vi kattälskare frågar oss förstås varför det dröjer, är katter mindre värda än hundar? undrar Lotta Hell, ordförande i Svenska Kattskyddsförbundet.

När namninsamlingen fått minst 30 000 underskrifter, lämnas den både till Jordbruksdepartementet och till landsbygdsminister SvenErik Bucht.

Vill du skriva under namninsamlingen, så kan du göra det HÄR