Sveriges första medalj på Universiaden i koreanska Gwangju kom genom Nikita Glasnovic i taekwondo. Nikita tävlar i -57 kg damer, är rankad fyra i världen för seniorer och var Team Swedens största medaljhopp.

Matcherna fram till semifinal kontrollerade Nikita väl och det var först i semifinal mot portugisiskan Joana Da Silva som hon kom i underläge och fick kämpa för att få poäng med sig.

– Motståndet var riktigt tufft med flera som tävlar på högsta internationella nivå. Jag hade hoppats att jag skulle få en match till för att ta ett guld men kul att få med sig ett brons hem. Att vara med på en Universiad är ett bra sätt att få mästerskapserfarenhet inför framtiden, säger Nikita Glasnovic.

Det var historiens första svenska Universiadmedalj i taekwondo. Konkurrensen på en Universiad är hård då man kan tjäna in rankingpoäng som är viktiga inför OS-uttagningen. Sveriges nyblivna Universiadmedaljör har som mål att kvalificiera sig för OS i Rio nästa år.

Sverige deltar med en trupp på 111 personer i Universiaden som pågår den 3-14 juli. Ryssland deltar med den största truppen på närmare 700 tävlande, tätt följd av Japan, Kina och USA. Nordkorea var anmälda men lämnade återbud i sista stund.

Sommaruniversiaden i korthet

Universiaden är en av världens största tävlingar och har arrangerats vartannat år sedan 1959. Drygt 13 000 deltagare, cirka 170 nationer. 2 000 journalister och direktsänd tv i ett 50-tal länder. Bland annat sänder Eurosport direkt. 20 000 volontärer. Obligatoriska idrotter: basket, bordtennis, fotboll, friidrott, fäktning, gymnastik, badminton, judo, simhopp, simning, tennis, vattenpolo och volleyboll. Valfria idrotter som respektive arrangör fastställer, i Gwangju golf, handboll, rodd, baseboll, bågskytte, skyttesport och taekwondo. Tävlingarna genomförs på 69 olika arenor. Nästa Sommaruniversiad arrangeras i Taiwan 2017.