Sverige

Sverige reglerade spelmarknaden 1 januari 2019 vilket bland annat innebar att att spelbolag måste inneha svensk licens för att erbjuda spel till svenska marknaden. Sedan dess har flera nya regler och förbud införts av Spelinspektionen, och den 14 september 2020 beslutade Spelinspektionen om ytterligare förbud för att motverka matchfixing.   Följande restriktioner börjar gälla 1 januari 2021:   Betting på regelbrott förbjuds: Detta innebär att spel på gula och röda kort, samt straffar inte längre kommer att erbjudas hos spelbolagen. Gäller svenska fotbollsmatcher.   Betting på individuella prestationer från spelare under 18 år: Sedan tidigare är det förbjudet att spela på matcher där lagen har en majoritet av spelare under 18 år. Nu blir det alltså även förbjudet att betta på individuella prestationer från spelare under 18 år, oavsett liga och lag.   Betting på fotboll i lägre divisioner: Det blir förbjudet att spela på matcher som spelas i divisioner lägre än de fyra högsta divisionerna, både i Sverige och utomlands. Det innebär att man inte får betta på matcher lägre än division 2 i Sverige. Detta gäller även Svenska cupen och träningsmatcher med undantaget landslagen U21 och uppåt.  

För att motverka matchfixing

  Den huvudsakliga anledningen är att motverka matchfixing, en kategori där fotbollen är en högrisksport. Speciellt när det gäller lägre divisioner, där utövarna inte tjänar lika stora pengar och bevakningen är sämre.    – Detta är ytterligare ett steg i arbetet med att minimera riskerna för matchfixning och det hot mot idrottens integritet som matchfixningen utgör, säger Nicklas Hjertonsson, enhetschef på Spelinspektionen. Däremot kommer det fortfarande att gå att spela på lägre divisioner genom spelbolag som inte har svensk licens. Dessa spelbolag betalar inte skatt i Sverige och saknar en del skyddsåtgärder för spelarna som den svenska licensen innebär. När Ardalan Shekarabi begränsade oddsbonusar och insättningar på svenska spelbolagen var det många som tyckte att det var kontraproduktivt, då det lockar fler spelare till just olicensierade bolag där gränserna inte finns. Även denna gång är spelbolagen inte helt nöjda med förbuden som kommer införas, av samma anledning.

Betting på fotboll lägre än division 2 förbjuds

Sverige reglerade spelmarknaden 1 januari 2019 vilket bland annat innebar att att spelbolag måste inneha svensk licens för att erbjuda spel till svenska marknaden. Sedan dess har flera nya regler och förbud införts av Spelinspektionen, och den 14 september 2020 beslutade Spelinspektionen om ytterligare förbud för att motverka matchfixing.

 

Följande restriktioner börjar gälla 1 januari 2021:

 

Betting på regelbrott förbjuds: Detta innebär att spel på gula och röda kort, samt straffar inte längre kommer att erbjudas hos spelbolagen. Gäller svenska fotbollsmatcher.

 

Betting på individuella prestationer från spelare under 18 år: Sedan tidigare är det förbjudet att spela på matcher där lagen har en majoritet av spelare under 18 år. Nu blir det alltså även förbjudet att betta på individuella prestationer från spelare under 18 år, oavsett liga och lag.

 

Betting på fotboll i lägre divisioner: Det blir förbjudet att spela på matcher som spelas i divisioner lägre än de fyra högsta divisionerna, både i Sverige och utomlands. Det innebär att man inte får betta på matcher lägre än division 2 i Sverige. Detta gäller även Svenska cupen och träningsmatcher med undantaget landslagen U21 och uppåt.

 

För att motverka matchfixing

 

Den huvudsakliga anledningen är att motverka matchfixing, en kategori där fotbollen är en högrisksport. Speciellt när det gäller lägre divisioner, där utövarna inte tjänar lika stora pengar och bevakningen är sämre. 

 

– Detta är ytterligare ett steg i arbetet med att minimera riskerna för matchfixning och det hot mot idrottens integritet som matchfixningen utgör, säger Nicklas Hjertonsson, enhetschef på Spelinspektionen.
Däremot kommer det fortfarande att gå att spela på lägre divisioner genom spelbolag som inte har svensk licens. Dessa spelbolag betalar inte skatt i Sverige och saknar en del skyddsåtgärder för spelarna som den svenska licensen innebär. När Ardalan Shekarabi begränsade oddsbonusar och insättningar på svenska spelbolagen var det många som tyckte att det var kontraproduktivt, då det lockar fler spelare till just olicensierade bolag där gränserna inte finns. Även denna gång är spelbolagen inte helt nöjda med förbuden som kommer införas, av samma anledning.

Pierre Jönsson Ågren
pierre@borasnyheter.se

Har du bilder? Ladda upp här!