När systrarna Eldebrink och WNBA-stjärnorna Amanda Zahui och Farhiya Abdi gör gemensak sak för Sverige är intresset rekordstort. De 2000 biljetterna till Täljehallen såldes slut sju veckor innan den viktiga matchen mot Spanien ska spelas. – Det är ett sinnessjukt intresse, vi hade kunnat sälja minst lika mycket biljetter till, säger Johannes Wohlert, marknads- och kommunikationsansvarig på det Svenska Basketbollförbundet.

I grannlandet Finland råder basketfeber sedan ett par år tillbaka. De finska basketfansen kallar sig Susijengi (vargflocken) och tiotusentals reser med laget på internationella mästerskap. Och kanske har det nu spritt sig till Sverige. Hur kommer det sig att intresset för basketen har ökat så pass mycket? Det finns ingen enskild orsak men följande spelar in enligt Wohlert.

– Vi har ett damlandslag som är bland de bästa i Europa och sportslig framgång är självklart viktig.

– Basket är världens näst största sport och många med rötter utomlands spelar basket och tittar på basket. Dessutom är över 50% av alla åskådare kvinnor, oavsett om det är herrar eller damer som spelar. Ju jämlikare samhälle, desto större intresse för basket.

– Dessutom har vi några fixstjärnor i Amanda Zahui och Farhiya Abdi som spelar i WNBA, kvinnliga proffsbasketligan i USA, eller som Frida Eldebrink som faktiskt har valt bort WNBA för att fokusera på landslag och klubblag.

– En motsvarighet till finska Susijengi har startats i Sverige. Supportergruppen heter Moose Nation och anspelar på svenska älgar. Den är mycket stark i sociala media och skapar hype och sprider glädje mer än något annat.

– Vi satsar mycket på arrangemangen och de som har varit på basketlandskamper de senaste åren har gett dem toppbetyg, högre upplevelsebetyg än idrottsevenemang får i genomsnitt i undersökningar.

Damernas EM-kvalmatch mot Spanien såldes alltså slut på 17 minuter och många blev utan biljett. Nu kräver många att matchen flyttas till en större arena. Men så blir det inte enligt Wohlert.

– De enda större arenorna i närheten är tyvärr redan uppbokade. Men det här är bara början, självklart kommer vi till hösten 2016 att titta på större arenor för att ge alla möjligheten att få uppleva en basketlandskamp. Dessutom tror och hoppas vi på att matchen sänds på TV.