I dag planterade klimat- och miljöminister Åsa Romson ett träd i Vi-skogens ”mini-Afrika” i Almedalen. Hon är en av många politiker som tillsammans med chefredaktörer och hållbarhetschefer därmed uppmärksammar trädens betydelse för att skydda människor mot klimatförändringarna.

Åsa Romson, språkrör (mp), klimat- och miljöminister samt vice statsminister berättar att hon fått träd i Vi-skogen i över 25 år. Hon valde att betala en ordentlig slant mer än de 20 kronor som ett träd egentligen kostar i Vi-skogen.

– Jag ville betala mer för att jag vet att träden är värda så mycket mer, Vi-skogen är ett exempel på ett av de många långsiktiga miljöarbeten som verkligen behövs. Träden är långsiktiga. Jag har själv fått träd i Vi-skogen på födelsedagen av min morbror i över 25 år, säger Åsa Romson.

Träd har stor betydelse för både fattigdomsbekämpning och för att minska klimatförändringarnas effekter, som torka och intensiva regn. För att uppmärksamma frågan har biståndsorganisationen Vi-skogen byggt ett mini-Afrika i Almedalen, där politiker, chefredaktörer och hållbarhetschefer planterar träd under hela politikerveckan.

De träd som politikerna planterar i Visby är symboliska, men det planteras ett riktigt träd i Kenya i deras namn.

– Vi är glada och tacksamma för att så många vill ta ställning och göra en insats för människor som drabbas av klimatförändringarna. Miljontals människor drabbas redan av den globala uppvärmningen, träden är ett viktigt motmedel som skyddar mot torka och intensiva regn, säger Henrik Brundin på Vi-skogen.