Framtidens kollektivtrafik. Det är temat för årets Stora Teknikutmaning som snart får skolungdomar i hela kommunen att gnugga geniknölarna.
5.000 kronor till tre klasser och en heldag på Universeum i Göteborg utlovas. Det finns gott om morötter för att få igång de kreativa sidorna i år, säger projektledare Cecilia Kleväng.
I år är tredje gången gillt för ”Stora Teknikutmaningen” för Alingsås Kommuns åk 4-6, där fokus är att inspirera till teknikintresse.
– Bakgrunden är att intresset för tekniska utbildningar på gymnasiet och högskolor under några år har varit vikande samtidigt som behovet kommer vara stort på sikt. Med en sådan här utmaning kan man vidga vyerna och ge en inblick i hur det faktiskt kan vara att jobba med teknik i praktiken, konstaterar Hans Eriksson från medarrangören Tekniska samfundet.
Cecilia Kleväng från Komtek, Alingsås kommun, är projektledare. För henne är det en av årets absoluta höjdpunkter som nu drar igång.
– Det är så fantastiskt kul att se barnen in action. När de drar igång finns det sällan några begränsningar och det är just fantasin som är ungas fördel,
När utmaningen förra året var att göra om Stora Torget deltog ett 20-tal klasser. Trots att startskottet för årets upplaga går 23 februari i Sollebrunn, och det är ett antal veckor kvar till sista anmälningsdag, är det redan 14 klasser som aviserat sin medverkan.
I år är utmaningen en högaktuell fråga – nämligen den om hur framtidens kollektivtrafik ska se ut i Alingsås.
Förutsättningen är att barnen ska uppfinna kollektivtrafik som binder samman hela kommunen.
– Vi har dragit parallellen att barnen når varandra på några sekunder via internet, men ska de verkligen träffas är det inte alltid så lätt. Hur ska man mötas om den ene bor i Långared och den andra i Ödenäs och ingen kan ta bil exempelvis. Eleverna kommer att fundera över hållbar utveckling, de kommer att göra en ritning och tillverka en prototyp av ett transportmedel, konstaterar Cecilia Kleväng.
Alla material är tillåtna – och även om lösningen ska ha en form av realistisk tanke ställs inga krav på att fortskaffningsmedel behöver fungera i verkligheten. Just nu.
– Hoverboard skulle kunna vara godkänt även om vi inte idag kan visa att det fungerar. Fokus är att släppa lös fantasin, konstaterar Kleväng.
För att uppmuntra elever och lärare i sitt teknikarbete går Sparbanken Alingsås in och lottar ut 15 000 kronor fördelat på tre klasser. En heldag på Universeum i Göteborg blir det också för den klass som haft mest kreativt naturtänk.
23 februari startar tävlingen med informationsträff i Sollebrunn och utmaningen pågår sedan under våren.