Sverige

  • Foto: Christofer Wetterholm

Västerbron hedersomnämnd på ljusgala

Svenska Ljuspriset är en årlig tävling som vill uppmärksamma belysningens betydelse för människa och miljö och 2020 års pris delades ut den 9 september på Cirkus i Stockholm. Västerbron, där reparbetare från Klätterservice AB monterat belysningen, vann ett hedersomnämnande på galan.

Stockholm stad har en uttalad ljusstrategi gällande offentliga belysningsmiljöer med syfte att levandegöra stadens offentliga rum, skapa trivsamma platser genom ljusinstallation och på det stora hela skapa ett mer levande Stockholm, under årets både ljusa och mörka årstider.

Västerbron på Södermalm i Stockholm som byggdes 1935 blev utvald till en viktig plats att belysa, och med ett nära samarbete med Sweco och OneNordic var Klätterservice med under både planering och installation.

– Det var ett spännande projekt med många utmaningar genom att objektet är en 600 meter lång bro, 40 meter över vatten. Mer än 1,2 ton belysningsarmaturer och flera kilometer med kabel installerades i och på bron på otillgängliga platser, säger Mattias Lefrell, arbetsledare för projektet.

Tack vare reparbete som arbetsmetod kunde påverkan hållas nere till minimum, både för allmänhet och trafik som ville komma fram.

– Ljussättning av mer eller mindre otillgängliga byggnader eller konstruktioner är mycket smidigt att göra med hjälp av reparbetare. Flexibiliteten är maximal jämfört med exempelvis liftar och byggnadsställning och hänsyn kan tas till olika intressen vid objektet, säger Johan Lernell, ansvarig platschef i Stockholm.

Att stärka ljusbilden och känslan i offentliga miljöer ger ringar på vattnet som den allmänt upplevda tryggheten och därmed också främjar att stadens invånare rör på sig i större utsträckning och därav också mår bättre, enligt Stockholms Stad.

– Vi är mycket stolta i att vara en liten del i ljussätta Stockholm och skapa en tryggare och mer levande stad. Hederspriset tar vi med oss som en fjäder i hatten och gratulerar Microsofts nya kontor som vinnare av Svenska Ljuspriset 2020. säger Johan Lernell, ansvarig platschef i Stockholm.

Pierre Jönsson Ågren
pierre@borasnyheter.se