Foto: Johan Paulin /SVT

SVT bjuder på ett kärt återseende när Trolltider kommer tillbaka som julkalender. Den regionala filmfonden Film Stockholm är samproducent för julkalendern som just nu spelas in i Vårby Gård utanför Stockholm.

Trolltider – legenden om Bergatrollet är ett spännande äventyr i den magiska trollvärlden. Det blir en ny historia, men flera av de populära karaktärerna från originalet från 1979 känns igen. Inspelningarna har precis startat och i rollerna ser vi bland andra Kjell BergqvistKatarina EwerlöfClaes MånssonMalte Gårdinger och Nour El Refai.

– Trolltider är en av SVT:s mest älskade julkalendrar någonsin och det känns fantastiskt att vi kan bygga vidare på den succén och skapa en ny magisk och trolsk julsaga i samma anda. Den nya historien passar flera generationer och innehåller massor av julmys, spänning, humor och magi, säger Anna Alandh programchef på SVT.

Möter flera klassiska karaktärer

Enligt legenden härskade för länge sedan det mäktiga Bergatrollet över Norden och spred kaos. Tillsammans lyckades de fyra folken – trollen, feerna, häxorna och människorna – få honom att somna med hjälp av en magisk bärnsten. Men en dag råkar en människa hitta stenen och bryter magin som håller trollet sovande. Tolvåringarna Saga och Love, en människa och ett troll, slår sig samman för att hindra Bergatrollet från att vakna och ta över världen igen. Men lyckas de hitta stenen i tid och rädda världen?

I sin jakt på bärnstenen möter Saga och Love flera karaktärer som var med i Trolltider från 1979: den underbara fen Dorabella, den sura häxan Mara, den plikttrogna Vätten, den grinige maktmästaren Gorm och det snälla, men lite korkade trollet Kotte.

– Trolltider från 1979 var min allra första stora tv-upplevelse. Jag vill ta med mig minnena jag har därifrån; den finurliga stämningen, humorn, magin, och överföra allt det till en upplevelse som kan ge publiken idag samma fina känsla som jag hade då. Målet när vi jobbar är att Sunes jul ska möta Sagan om ringen. Minst! : ) säger Lisa Farzaneh som regisserar årets julkalender.

Barnens roller spelas av Matilda Gross (Saga) och Ossian Skarsgård (trollet Love). I övriga roller även Helmon SolomonMimmi CyonHampus HallbergEmma BromméAnnika HallinSamuel AstorRazmus NyströmHulda JohannsdóttirLena Pia BernhardssonTed ÅströmMagnus EhrnerVille Virtanen m.fl.

Regissör är Lisa Farzaneh och manus är skrivet av Ola Norén och Roland Ulvselius.

Film Stockholm är samproducent

Trolltider – legenden om Bergatrollet är en samproduktion mellan SVT, Creative Society Production och Film Stockholm. Producent är Martina Håkansson och exekutiv producent är Kristoffer Graci. Inspelningen sker våren 2023 i Stockholm och julkalendern har premiär på SVT den 1 december 2023.