Alingsås behöver fler familjer som kan välkomna ett barn hem till sig. Som en del i en riktad kampanj kommer familjehemssekreterare finnas på köpcentret Vimpeln, redo för samtal och frågor, torsdag den 2 november, liksom lördag den 11:e november. Vi tror det kan finnas en del frågor innan man tar sig an ett sånt här uppdrag, och de vill vi gärna besvara, säger enhetschef Torbjörn Sandell.

Att ta hand om ett barn i behov av en utsträckt hand är något som alingsåsarna generellt sett är duktiga på.- Vi har ungefär 80 familjer i Alingsåsområdet som är med och hjälper ett hundratal barn som har behov av familjehem, vilket är fantastiskt, säger Torbjörn Sandell när han bläddrar i sina papper.Men behovet har stadigt vuxit och allt ifrån barn i bebisåldern, genom mellanstadieåldern och ända upp till tonåren väntar just nu på att kunna komma till ett familjehem eller kontaktfamilj.
– Familjehem handlar om att kunna ta hand om ett barn där barnet av olika anledningar inte kan bo kvar i den ursprungliga familjen. Men man gör det här i nära kontakt med oss och oftast även den ursprungliga, familjen, förklarar familjehemssekreteraren Magnus Pettersson.

Undantaget är de nyanlända tonåringarna med uppehållstillstånd som även de är i behov av familjehem.- Här är situationen annorlunda eftersom de inte har sin ursprungliga familj i Sverige. Men det är därför vi gärna pratar mer med intresserade, för att kunna hitta rätt barn just för den specifika familjen som är intresserad, menar Magnus.

För såväl barnens, som familjehemmens skull ingår också en grundlig utbildning för att sätta sig in i vad det innebär att leva med ett familjehemsplacerat barn. Olika temakvällar under året för ytterligare fördjupning ingår dessutom.
– Det är allt från vad som är bra att tänka på, till hur det funkar med juridiska frågor. Jag skulle säga att man kan se sig själv som en del i ett team kring barnet när man går in i ett sånt här åtagande. Det viktigaste är att man har ett tryggt och stabilt hem med en god vilja, konstaterar Torbjörn Sandell.

Tillsammans med kollegorna är de övertygade om att det finns mängder av sådana goda viljor som väntar på att få kunna börja göra en insats för ett väntande barn.
– Men vi tror steget ibland kan vara stort till att själva knalla in hos oss på socialkontoret och erbjuda sitt hem, och därför kommer vi nu vara synliga på Vimpeln för att helt enkelt sänka tröskeln till ett första samtal – och för att få ge mer information, menar Magnus Pettersson.


Måste familjerna se ut på något speciellt sätt?

– Nej, men vi gör alltid en ordentlig utredning för att det ska stämma på alla sätt.
Finns det några särskilt akuta behov nu?
– Ja, vi har ett flertal barn som väntar på plats. Men i den bästa av världar kan vi bygga upp en buffert med familjer som är redo att ta hand om ett barn också för framtida behov. Den lyxen är det inte alltid man har, avslutar Torbjörn.

 

Tiderna som gäller är torsdag 2 november klockan 13-18 och därefter lördagen 11 november mellan klockan 11-16. Vi har stora förhoppningar på att det kan bli ett första steg för intresserade att närma sig tanken på att göra den här typen av insats. Vi kommer även ha en informationskväll den 30 november klockan 18.00 på socialkontoret. Vi vet av erfarenhet att det här är oerhört givande för många människor och tror att det finns fler som har möjlighet att upptäcka detta, säger Torbjörn.