Brasiliens riksåklagaren granskar Saabs försäljning av Jas till Brasilien. Blankspot har fått tillgång till ett åtal där det framgår att försvarskoncernen Saab betalade miljonbelopp till en beryktad PR-konsult för att få Brasilien att köpa 36 svenska Jas-plan 2013.
– Vi har uppgifter som visar att det har förekommit mutor, säger åklagaren Herbert Mesquita, vid riksåklagarämbetet i Brasília.
Den brasilianska riksåklagaren har väckt åtal mot fyra personer som är involverade i JAS-försäljningen till Brasilien 2013. Åklagaren menar att Saabs PR-byrå i Brasilien, M&M, har betalat miljonbelopp i mutor för att få Brasiliens dåvarande president Dilma Rousseff att köpa 36 svenska Jas-plan för omkring 40 miljarder kronor.
Enligt åklagaren som Blankspot har fått en unik intervju med, har Saab kontrakterat den beryktade PR-konsulten Mauro Marcondes, och hans företag M&M. Marcondes ska i sin tur ha betalt mutor till den dåvarande presidenten Lula da Silva för att han skulle påverka Dilma Rousseff att köpa de svenska planen.
– Det handlar om korruption och kartellbildning som kan ge upp till fem års fängelse, säger Herbert Mesquita.
Enligt åklagaren rör det sig om 18 miljoner kronor som Saab överfört från Sverige till Mauro Marcondes PR-byrå i São Paulo. Av de pengarna har sju miljoner kronor betalts ut till Lula da Silvas yngste sons enskilda firma.
Lula da Silva och hans son nekar till anklagelserna, men åklagarna uppger att de har kopior på banktransaktionerna som bevis.
I samband med det avslöjandet fann åklagarna ett kontrakt mellan Mauro Marcondes och Saab. I det 150 sidor tjocka åtalet står det att åklagaren har förhört en av Saabs medarbetare i Brasilien som bekräftar att »Saab tyckte att det lät som en bra idé« att få den dåvarande presidenten Lula da Silva att påverka Dilma Rousseff att få i hamn Sveriges största exportaffär. Lula da Silva ansågs vara den person som hade mest inflytande över den sittande presidenten.
Enligt åtalet, som presenterades dagarna före jul förra året, har Mauro Marcondes, hans fru, Lula da Silva och hans son gjort sig skyldiga till korruption, penningtvätt och kartellbildning. En domare i huvudstaden Brasília har accepterat åtalet och de fyra personerna kommer att ställas inför rätta senare i år.
Riksåklagarämbetet i Brasília har redan varit i kontakt med sina kolleger i Sverige.
– Jag känner till åtalet och jag har tagit del av det, men vad jag har gjort med den informationen kan jag inte berätta för dig. Men vi har händelseutvecklingen i Brasilien under vår lupp, säger Johan Lindmark på Riksenheten mot korruption.