Rut-branschen fortsätter att växa. Under första halvåret 2015 ökade de totala köpbeloppen med 9 procent jämfört med samma period förra året. Det visar ny statistik från Skatteverket som serviceföretaget Hemfrid har sammanställt. 

Totalt gjorde svenskarna avdrag för hushållsnära tjänster så som hemstädning, trädgårdsarbete och barnpassning för 1,6 miljarder kronor under första halvåret 2015. Det innebär en ökning med 9 procent jämfört med samma period året innan.

– Hälften av de som arbetar med hushållsnära tjänster är födda utomlands. Att branschen växer med 9 procent motsvarar nästan 2 000 nya jobb – och jobb är en mycket viktig nyckel till integration, säger Maria Andersson, vd på Hemfrid.

I dag arbetar omkring 20 000 personer i rut-branschen. Statistik från Almega visar att nästan varannan, 47 procent, av de som arbetar med att utföra hushållsnära tjänster är född utomlands. Tre av fyra, 75 procent, av de som börjar arbeta i branschen gör det efter att ha varit arbetslösa eller uppsagda. Rutavdraget har även främjat kvinnors entreprenörskap.

– Många får sitt första jobb i Sverige tack vare rutavdraget. Vår unga bransch behöver långsiktiga och stabila förutsättningar, så att seriösa aktörer vågar satsa och därmed skapa ännu fler arbetstillfällen, säger Maria Andersson.

Regeringen föreslår att maxbeloppet för rutavdraget ska sänkas från 50 000 till 25 000 kronor per person och år från den 1 januari 2016. Förslaget har från flera håll kritiserats för att slå undan benen för branschen.