Den 21 juni är det World Giraffe Day – ett årligt firande av den älskade och fascinerande giraffen. Det globala syftet med dagen är att samla in pengar och skapa medvetenhet om giraffens utsatta situation.
På Kolmården kan man se girafferna från linbanan och självklart hyllas de lite extra i parken denna dag. Vid linbanan kan också de barn som vill bära med sig giraffen hela dagen låta sig tatueras med en låtsas-tatuering med giraffmotiv. Dessutom gör djurvårdarna flera personliga extra-guidningar kring giraffer i linbanans gondoler.
-Det är riktigt häftigt att arbeta med giraffer. Förutom att de är så vackra så är de verkligen charmiga, var och en med tydliga personligheter. Vår avelshanne Garp t.ex. är nyfiken och modig och tar papparollen bland våra sju giraffer på stort allvar. Girafferna är en unik art som man absolut inte får missa under besöket här på Kolmården, säger Sofie Björklund, djurvårdare på Kolmården.
Giraffen – däggdjuret med för kort hals.
Giraffen är vår tids högsta landlevande djur, där de allra resligaste hanarna kan bli hela 6 meter höga från hovspets till hornspets. De spenderar en stor del av sin dag med huvudet bland trädtopparna för att beta och idissla ungefär 35 kilo mat, i form av blad, blommor, frön och skott.
Men trots att giraffen har så lång hals, har den precis som vi människor bara sju halskotor. Och den långa halsen är konstigt nog för kort för att nå ner till marken för att t.ex. dricka. Istället måste giraffen ställa sig brett isär med frambenen för att ens komma ner till vattenytan. Att kliva ner en bit i vattnet för att nå att dricka på ett bekvämare sätt är inte att tänka på, då giraffer med stor sannolikhet inte är simkunniga.
Det här med att ligga och slöa på savannen är inte heller giraffens grej. Det är nämligen alldeles för tidskrävande för den långa, gängliga kroppen att gå från liggande till stående position. Så lång tid att den proceduren gör giraffen till ett lätt byte för rovdjur. Alltså spenderar den större delen av sitt liv i stående position, där den med hjälp av sina hårda sparkar faktiskt kan försvara sig mot de flesta djur. Den sover oftast stående och efter 15 månaders dräktighet föder honan stående. Kalven, som inte vill vara sämre, kan både gå och springa bara ett par timmar efter födseln.
Apropå springa – när giraffen väl sätter fart går det undan och den högsta uppmätta hastigheten är hela 56 km/h. Även under vardagligt strosande är hastigheten ungefär 16 km/h, vilket – i en knasig men intressant jämförelse – betyder att en giraff skulle kunna halvslöa sig igenom ett maraton på runt 2 timmar och 35 minuter.