De flesta får någon gång en julklapp som de egentligen inte vill ha, men behåller den ändå. Att göra sig av med en oönskad julklapp ger många dåligt samvete, enligt en undersökning från Tradera.

Har du någon gång fått en julklapp som inte känns helt klockren? Du är inte ensam. Har du då låtit den stå framme trots att du inte gillar den? Ja, då är du heller inte ensam.

8 av 10 (78 procent) har fått presenter som de inte vill ha, enligt en undersökning från Tradera. En fjärdedel (24 procent) av de som fått en julklapp man inte velat ha, behåller den och har den framme trots att de inte vill ha den.

De flesta julklapparna göms dock undan i garderoben. Hälften (54 procent) bland de som fått en julklapp man inte velat ha, uppger att de behåller den men inte har den framme. 1 av 10 uppger att de säljer den på nätet.

– På Tradera märker vi att julklappar hamnar hos oss i allt högre takt, och redan innan Kalle Anka har börjat, säger Marcus Almén, Brand Activation Manager på Tradera.

Oönskade julklappar kan ge dåligt samvete

Så varför behåller vi då julklappar fast vi inte vill ha dem? Enligt Traderas undersökning är en anledning att det känns fel att skänka bort någonting som du har fått. 3 av 10 uppger att de får dåligt samvete när de skänkt, sålt, lämnat tillbaka eller slängt någonting som de har fått i julklapp.

– Det är förståeligt, särskilt i dessa tider kan det kännas lite bortskämt att ta emot något som man egentligen inte vill ha. Etiketten kräver ju egentligen att vi ska tacka snällt och ta emot, men jag tycker att man kan göra sig av med en present om man känner att man ändå inte kommer att använda den, säger Marcus Almén, Brand Activation Manager på Tradera.

– Själv har jag en regel som säger att om jag har haft julklappen i ett år utan att använda den så får jag göra mig av med den. En annan regel är om jag absolut inte har plats för den, eller om jag tror att någon annan kan ha bättre nytta av den. Ett bra alternativ är då att sälja den på Tradera.

Fråga: Om du fått något du inte velat ha i julklapp – vad brukar du då göra med den saken (ange flera svar)

Jag behåller den, men använder den inte/har den inte framme – 54 procent
Jag ger bort den till någon som behöver den mer – 30 procent
Jag behåller den och använder den/har den framme trots att jag inte vill ha den – 24 procent
Jag lämnar tillbaka den till butiken – 19 procent
Jag säljer den på nätet – 10 procent
Jag slänger den – 7 procent
Jag lämnar tillbaka den till personen som gett mig den – 4 procent
Annat – 4 procent
Vet ej – 2 procent

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 13-15 november 2015 har sammanlagt 1010 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18-74 år i Sverige.